emg home
RSS

Merčep osumnjičen za ubistva i nestanke 43 osobe

13. decembar 2010. | 10:51

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Tužilaštvo u Zagrebu podnelo istražni zahtev protiv bivšeg ratnog pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Tomislava Merčepa, kog sumnjiči za ubistvo ili nestanak 43 osobe sa područja Zagreba, Pakraca i Kutine krajem 1991.

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo od suda traži da mu odredi jednomesečni pritvor zbog opasnosti od bekstva, uticaja na svedoke i posebno teških okolnosti počinjenjih dela.

Merčep je uhapšen u petak u svom stanu u Zagrebu, a na prvom pojavljivanju pred istražnim sudijom odbacio je optužbe za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

On se tereti da je od 8. oktobra do sredine oktobra 1991. kao savetnik u MUP-u i komandant rezervne jedinice MUP-a stacionirane u Pakračkoj poljani i delom u paviljonu 22 Zagrebačkog velesajma, gde se nalazilo skladište, naređivao nezakonita hapšenja, mučenja i ubistva civila. Tužilaštvo ga sumnjiči da je, znajući da njemu podređeni nezakonito hapse, pljačkaju, zlostavljaju, muče i ubijaju civile propustio da spreči i suzbije zločine.

U saopštenju se ističe da su sa područja Zagreba i šireg područja Kutine i Pakraca ubijene ili nestale 43 osobe, a šest je osoba preživelo mučenja i zlostavljanja.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ratni zločini.

Lokacija: Hrvatska

Ličnosti: Tomislav Merčep

Institucije: Državno tužilaštvo Hrvatske


Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi