emg home
RSS

Nemačka Srbiji izručuje Gorana Davidovića

01. april 2010. | 16:03

Izvor: Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je odobrena ekstradicija Gorana Davidovića zvanog Firer iz Nemačke u Srbiju.Davidović je 3. februara uhapšen u Traunštajnu u Nemačkoj, na osnovu poternice srpskog Interpola, pošto je napustio Trst u kojem je čekao odluku italijanskog pravosuđa o izručenju Srbiji.

Apelacioni sud u Trstu je septembra prošle godine usvojio zahtev srpskog Ministarstva pravde za ekstradiciju i doneo odluku da se Davidović izruči Srbiji, ali je na tu odluku u međuvremenu odbrana okrivljenog uložila žalbu.

Davidović je osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, pošto je sud utvrdio da je, krajem 2005. godine, sa grupom neonacista, upao na antifašističku tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde su verbalno i fizički napali učesnike.

Okrivljeni se nije odazvao pozivu za izdržavanje kazne u Kazneno-popravnom zavodu Sombor, pa je Opštinski sud u Novom Sadu, marta 2009. godine, izdao za njim poternicu.

Prethodno se spekulisalo da je Davidović u Nemačkoj zatražio politički azil što, kako tvrdi profesor Krivičnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu, ne bi bila prepreka za njegovo izručenje Srbiji, jer neke države imaju pravilo da se azilanti ne izručuju, ali to, kazao je, nije apsolutno pravilo.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Policija

Ličnosti: Goran Davidović


Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi