emg home
RSS

NBS: Rast BDP-a 1,5 odsto

18. maj 2010. | 16:57

Izvor: Emg.rs

Prema projekcijama Narodne banke Srbije, 2010. se može očekivati privredni rast od 1,5 odsto, a glavni razlozi za usporen oporavak su spor izlazak svetske privrede iz recesije i niska domaća tražnja, izjavio danas Bojan Marković, viceguverner NBS-a.

"Rast BDP-a se najvećim delom duguje niskoj osnovi iz prošle godine", ukazao je Marković. U 2011. NBS očekuje rast BDP-a od oko tri odsto.

Predstavljajući majski izveštaj o inflaciji, viceguverner je rekao da će rast BDP-a u ovoj godini zasnivati na povećanju izvoza, čiji će doprinos biti 1,7 procentnih poena, investicijama, s doprinosom od 0,9 procentnih poena, dok će kretanje potrošnje negativno uticati na BDP.

Marković je podsetio da je za ovu godinu planiran budžetski deficit od četiri odsto BDP-a, dok se u narednom periodu očekuje njegovo postepeno smanjenje, do 2,4 odsto 2012.

Najveći rizik za ostvarenje planiranog budžetskog deficita jeste moguće povećanje plata i penzija od oktobra, ukazao je viceguverner. "Rast plata i penzija od šest procenata povećao je deficit 0,38 odsto BDP-a", rekao je Marković.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Privredni rast, BDP

Ličnosti: Bojan Marković

Institucije: Narodna banka Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>
  • Dinkić: Kriza je prošla

    22. sep 2010.

    Paraćin, Tanjug

Povezani naslovi