emg home
RSS

Šutanovac: Ne postoje pregovori sa Izraelom o kompenzaciji za satelit

20. maj 2010. | 16:02

Izvor: Emg.rs

Srbija želi da novac koji Srbija duguje Izraelu za najam satelita kompenzuje za nešto drugo, ali za sada nema konkretnih pregovora sa Izraelom, rekao je danas ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac.“Ne postoje pregovori sa Izraelcima, ali ukoliko postoji mogućnost da se taj novac kompenzuje za nešto drugo, ja to podržavam. Postoji interes Ministarstva poljoprivrede da Srbija od Izraela eventualno uzme neki irigacioni sistemi za navodnjavanje, koji su najbolji na svetu, ili da se uzme nešto drugo, za bilo koje ministarstvo", izjavio je Šutanovac novinarima prilikom posete Policijskoj akademiji u Zemunu.

Ministar odbrane je ocenio da je "bolje da se bilo šta dobije za uzvrat tog novca, jer kako stvari stoje, mi ćemo platiti nešto što se zove izgubljena dobit, drugim rečima, nećemo dobiti ništa".

"Mi smo želeli da pokažemo da taj ugovor nije valjan, da je ništavan, i da ga kao takvog tretiramo, međutim, očigledno je da je međunarodna arbitraža pokazala da je potpis ministra koji je urađen tako kako je urađen, validan i obavezuje našu državu", rekao je Šutanovac i dodao da državni organi sada pokušavaju da spasu “što se spasti može”.

Šutanovac je rekao da je pregledom dokumentacije došao do zaključka da je bivši ministar odbrane Prvoslav Davinić u vreme sklapanja spornog ugovora u Pariz putovao privatno.

“U tom slučaju ne postoji odobrenje službenog puta od strane nijednog državnog organa, za koje se inače na svakom zasedanju Vlade donose odluke o putovanju bilo kojeg ministra, državnog sekretara i pomoćnika”, rekao je Šutanovac.

Šutanovac je, komentarišući stradanje trojice srpskih državljana u obračunu narko kartela u Boliviji, rekao da takav događaj ne može biti sprečen nijednim zakonom, pa ni zakonom o fizičko tehničkom obezbeđenju, o čemu je ponovo otvorena diskusija u javnosti, jer su se nastradali bavili upravo tim poslom.

“Zakon o fizičko tehničkom obezbeđenju je nasušna potreba zbog konačnog uobličavanja celokupnog bezbednosnog sektora u zemlji. Poznato je da svuda u svetu ministarstvo odbrane autsorsuje ljude koji se bave obezbeđenjem objekata. Nažalost taj deo posla još nije ozakonjen na način na koji je to neophodno, a mora se imati u vidu da ovo što se desilo van zemlje, nijedan zakon ne može da spreči. To se dešava svuda u svetu, čak i u zemljama koje su najviše zakonom uređene. Svako ima slobodu da odabere gde želi da radi i ukoliko neko putuje van granice naše zemlje, to ne može da bude odgovornost ni ministarstva unutrašnjih poslova ni države Srbije”, rekao je Šutanovac.

Šutanovac je takođe rekao da u slučaju masovne grobnice u Raškoj, nema indicija da je Vojska Jugoslavije učestvovala u tome. On je naveo da VJ u Tužilaštvu za ratne zločine nije pominjana u tom kontekstu i da mu je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević potvrdio da nema osnovanih sumnji da je Vojska Jugoslavije učestvovala u tom ratnom zločinu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>
 • Srbija i BiH potpisale Sporazum o policijskoj saradnji

  24. sep 2010.

  Beta

 • Forum Vivaldi: Kompanije prestale da se bave ljudima

  24. sep 2010.

  Drvengrad, Emg.rs

 • Konferencija o softverima 8. oktobra

  24. sep 2010.

  Emg.rs

 • Karići prodali imovinu u Crnoj Gori

  24. sep 2010.

  Podgorica, Beta

Povezani naslovi