emg home
RSS

Od 1. jula dalja liberalizacija trgovinske saradnje s Rusijom

20. maj 2010. | 16:33

Izvor: Emg.rs

Od 1. jula, srpska preduzeća će moći da u Rusiju bez carina izvoze i tepihe, nameštaj, registar kase, monitore, projektore i televizore, čime je omogućena dalja liberalizacija trgovinske saradnje, saopštilo je danas Ministarstvo ekonomije.Dogovor o tome postignut je u Moskvi, na konsultacijama koje je 17. i 18. maja imala srpska delegacija na čelu sa državnim sekretarom Ministarstva ekonomije Vesnom Arsić.

U kontekstu stvaranja Carinske unije Ruske Federacije, Belorusije i Kazahstana, a u cilju obezbeđenja uslova za nesmetano odvijanje trgovine između Srbije i Carinske unije ove tri zemlje, srpska delegacija je sa predstavnicima Carinske unije dogovorila da se od 1. jula režim slobodne trgovine proširi i na teritoriju Kazahstana.

Sa tom republikom će biti zaključen Sporazum o slobodnoj trgovini, što će dodatno proširiti bescarinsko tržište za srpske izvoznike i stvoriti uslove za nesmetano odvijanje trgovine Srbije sa ovom Carinskom unijom, navedeno je u saopštenju.

U Moskvi je, takođe, dogovoreno da se za robu koja se izvozi iz Srbije na carinsku teritoriju Ruske Federacije, Belorusije i Kazahstan primenjuju isti spiskovi izuzeća iz režima slobodne trgovine, a usaglašen je i Spisak izuzeća za robu koja se iz Rusije uvozi u Srbiju i Spisak izuzeća za robu koja se iz Belorusije uvozi u Srbiju.

Na sastanku je diskutovano i o usaglašavanju pravnog okvira za primenu pravila o određivanju zemlje porekla robe, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>
 • Dinkić: Predložićemo stvaranje političkih regiona

  24. sep 2010.

  Danas

 • Srbija i BiH potpisale Sporazum o policijskoj saradnji

  24. sep 2010.

  Beta

 • Forum Vivaldi: Kompanije prestale da se bave ljudima

  24. sep 2010.

  Drvengrad, Emg.rs

 • Konferencija o softverima 8. oktobra

  24. sep 2010.

  Emg.rs

Povezani naslovi