emg home

RSS

Bajatović najavio razgovore sa Gazpromom

11. jun 2010. | 17:57

Izvor: Tanjug

Rukovodstva "Gazproma" i "Srbijagasa" će 17. juna, u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, razgovarati o učešću Srbije u izgradnji "Južnog toka", snabdevanju Srbije gasom i eventualnim mogućnostima da se ostvare nešto povoljniji uslovi za potrošače u Srbiji, izjavio je danas generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.Na forumu će biti reči i o konačnom postizanju ugovora oko izgradnje podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru, dodao je Bajatović u telefonskoj izjavi iz Kana, gde učestvuje na zasedanju Evropskog biznis kongresa.

On je rekao da je sa predsednikom Uprave "Gazproma" Aleksejem Milerom već razgovarao o tome, kao i o izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju.

"Biće ponovo govora o učešću 'Srbijagasa' u 'Jugorosgasu', pošto je ta tema otvorena praktično već godinu dana, i o eventualnom preuzimanju preostalih 24 posto deonica", rekao je Bajatović, napominjući da je je ugovor praktično gotov i trebalo bi uskoro da ga razmatra Vlada Srbije.

Bajatović očekuje da će na forumu, koji će se održati od 17. do 19. juna u Sankt Petersburgu, biti ponovo otvorena i tema o dolasku "Gazprombanke" u Srbiju.

"Ostaje takođe mogućnost da se eventualno razmotri angažovanje ruskih firmi u organizovanju nečega što se u Rusiji zove 'toling', a to je jedna vrsta doradnih poslova", najavio je Bajatović.

Generalni direktor "Srbijagasa" je objasnio da se razmatra ideja da ruski partner isporučuje gas u određenom paritetu za proizvode pančevačke "Azotare" i Metanolsko-sirćetnog kombinata iz Kikinde, koji bi se realizovali na berzi.

Bajatović je ocenio da bi na taj način bilo potpomognuto poslovanje Azotare i kombinata u Kikindi.

"Srbijagas" i "Gazprom" su već formirali zajedničko preduzeće za skladištenje gasa u Banatskom Dvoru, u kome ruski partner ima 51 odsto vlasništva, ali ono još nije preuzelo upravljanje skladištem.

Kroz Srbiju će prolaziti oko 450 kiliometara magistralnog gasovoda, a ta deonica "Južnog toka" kroz Srbiju bi trebalo da bude duga 450 kilometara, sa godišnjim kapacitetom od 36 do 41 milijarde kubnih metara gasa i izgradnja te deonice trebalo bi da košta oko 700 miliona evra.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Gasovod

Ličnosti: Dušan Bajatović

Kompanije: Gazprom, Srbija gas


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi