emg home
RSS

Bajatović: Nema govora o pojeftinjenju gasa

08. septembar 2011. | 15:06 16:58

Izvor: Beta

Nema govora o pojeftinjenju gasa do kraja ove godine, ni narednih godina, rekao je direktor Javnog preduzeća (JP) "Srbijagas" Dušan Bajatović.

On je novinarima prilikom posete gradilištu novog energetskog koridora, severno od autoputa "E-75", kazao da cena nafte "diktira cenu gasa", te zato nije moguće govoriti o pojeftinjenju gasa.

Bajatović je najavio mogućnost ugovora sa ruskim Gaspromom čime bi cene gasa na 10 godina mogle da padnu za 15 odsto.

"Nabavna cena uvoznog gasa u avgustu 2011. godine po kubnom metru bila je 38,43 dinara, a prosečna prodajna cena za tarifne kupce je 30,7 dinara što znači da 'Srbijagas' na svakom kubnom metru gubi osam dinara", kazao je on.

Bajatović je kazao i da je od početka godine nabavna cena uvoznog prirodnog gasa rasla, te je u prvom kvartalu za 1.000 kubnih metara tog energenta trebalo je 384 dolara, u drugom kvartalu 420 dolara, u trećem 478 dolara, a do kraja godine očekuje se da bude 515 dolara.

Prema ocenama direktora "Srbijagasa" nabavna cena uvoznog gasa nastaviće da raste u prvom kvartalu iduće godine i očekuje se da bude 529 dolara za 1.000 kubnih metara, dok bi u drugom kvartalu ona trebala da bude 517 dolara.

Bajatović je ocenio da povećanje cene gasa ne rešava finasijski problem u "Srbijagasu" jer je dug tog JP 143 miliona evra, a povećanjem cene gasa on bi se smanjio na 131 milion evra.

"Ukupna zaduženost 'Srbijagasa' po osnovu kredita na početku septembra bila je 634,33 miliona evra, a finasijski troškovi koji su se javili kao posledica prevazilaženja ugrožene likvidnosti u 2010. godini bili su 7,7 milijardi dinara, dok su u prvih šest meseci 2011. godine oni 2,3 milijarde dinara", kazao je Bajatović.

On je dodao da su ukupni rashodi "Srbijagasa" od uvođenja tarifnog sistema u prvih šest meseci ove godine bili 20 milijardi dinara, a da dodatni troškovi mogu očekivati ukoliko se nastavi potreba za zaduživanjem i ako se nastavi rast kursa dinara i evra.

Prema njegovim rečima, cena gasa za domaćinstva u Srbiji je među najnižom u Evropi i nižu cenu ima samo Rumunija, koja ima 60 odsto domaćeg gasa, dok Srbija uvozi 90 odsto tog energenta.

Bajatović je dodao da se broj domaćinstava u Srbiji koji troše prirodan gas povećao sa 65.000 na 72.000. 

 

Za Južni tok 1,38 milijardi evra

 Srbijagas planira da u gasovod Južni tok investira 1,38 milijardi evra, izjavio je danas generalni direktor tog javnog preduzeća Dušan Bajatović.

Na konferenciji za novinare on je rekao da je u toku revizija generalnog projekta Juznog toka i da je početak izgradnje planiran za 2013. godinu.

Ukoliko se do kraja ove godine donese konačna investiciona odluka, početak radova je moguć i ranije, rekao je Bajatović i dodao da je pustanje u rad dela kroz Srbiju planira za kraj 2015. godine.

Dužina gasovoda kroz Srbiju je 400 kilometara, a planirani kapacitet 34 milijarde kubnih metara gasa godišnje. 

 

Srbijagas gradi novo podzemno skladište gasa u Itebeju

Javno preduzeće Srbijagas najavilo je danas da će do 2014. uložiti 65 miliona evra u izgradnju novog podzemnog skladišta gasa, u Itebeju, kod Zrenjanina.

Kapacitet tog skladišta procenjen je na milijardu kubnih metara gasa, rekao je genralni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović na konferneciji za novinare.

On je naveo da će Srbijagas od 2011. 2014. godine u transport prirodnog gasa investirati 209,5 miliona evra, a u distribuciju 56,74 miliona evra.

Kao značajna ulaganja u tom periodu Bajatović je izdvojio gasifikaciju opština Šid, Titel, Požarevac, Sombor i Smederevo.

Srbijagas je, prema rečima Bajatovića, od 2008. do kraja 2010. godine u sistem za transport prirodnog gasa uložio 31,2 miliona evra, od čega najviše u gasovod Gospođinci - Banatski Dvor u koji je uloženo 799,5 miliona dinara iz Nacionalnog investicionog plana i 413 miliona iz spostvenih sredstava.

U distribiciju gasa, zajedno sa strateškim partnerom, uloženo je 10 milijardi dinara (oko 100 miliona evra), rekao je on.

Bajatović je precizirao da su te pare uložene u nastavak izgradnje distributivne mreže za gas u 11 opština u Srbiji i Beogradu i početak izgradnje diastributivne mreže u još četiri opštine.

Srbijagas je u podzemnom skladištu gasa Banatski dvor uložio 3,1 milijardu dinara za izgradnju osam linia za proizvodnju gasa kapaciteta pet milion kubnih metara na dan i u kompersorsku stanicu za utiskivanje gasa, čiji je kapacitet 2,9 miliona kubnih metara gasa dnevno. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Gas, Južni tok

Ličnosti: Dušan Bajatović

Kompanije: Srbija gas


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>