emg home
RSS

Uhapšeno 10 osoba zbog pranja novca i neplaćanja poreza

13. jun 2010. | 14:13

Izvor: Emg.rs

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije uhapsili su deset ljudi u Beogradu i Novom Sadu zbog pranja novca i izbegavanja plaćanja poreza, saopštila je danas policija.U akciji policije pod nazivom "Šetač" pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal uhapsili su Željka K, Tibora V, Jelenu M, Bojanu S. i Ljiljanu D-I.

Uhapšeni su i Branko Đ, Vladimir V, Aleksandar I, Goran P. i Stanislav S.

Oni su osumnjičeni da su od 2006. do 2010. zloupotrebili službeni položaj i prali novac tako što su u Beogradu i Novom Sadu osnovali veći broj preduzeća na svoja imena ili imena trećih lica koja se nisu bavila privrednom delatnošću, već su isključivo sačinjavala i overavala poslovnu dokumentaciju neistinite sadržine.

"Na osnovu ove dokumentacije primane su žiralne uplate od oko 500 preduzeća sa teritorije Srbije, a potom podizan gotov novac. Organizatori i članovi kriminalnih grupa zadržavali su proviziju od oko deset odsto, a ostatak novca predavali vlasnicima ovih preduzeća, čime su im omogućili da izvuku gotov novac sa poslovnih računa bez plaćanja poreza", saopštila je policija.

Za četiri godine kroz te račune je prošlo 450.000.000 dinara.

"Organizatori i članovi ovih kriminalnih grupa su tako ostvarili protivpravnu imovinsku korist za sebe u iznosu od preko 45.000.000 dinara, koje su dalje stavljali u legalne novčane tokove osnivanjem novih preduzeća, kupovinom automobila i stanova na svoje ili imena drugih lica, čime su izvršili i krivično delo pranja novca", saopštila je policija.

U saopštenju je navedeno da "iznos od preko 400.000.000 dinara predstavlja protivpravnu imovinsku korist vlasnika oko 500 preduzeća, koji je izvučen iz legalnih novčanih tokova".

Dokazi za hapšenje su sakupljeni tako što je prikriveni islednik - na osnovu naredbe istražnog sudije Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, registrovao više preduzeća na čije žiro-račune su, po nalozima organizatora kriminalne grupe, obavljane uplate i podizan gotov novac, pri čemu je sačinjavana poslovna dokumentacija neistinite sadržine.

Na taj način su prikupljeni neposredni dokazi o protivzakonitim radnjama organizatora i članova tih kriminalnih grupa, kao i vlasnika oko 500 preduzeća, koji su u cilju izbegavanja poreskih obaveza obavljali uplate na račun preduzeća koje je osnovala policija.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Policija, Utaja poreza

Institucije: MUP Srbije


Unesite tekst komentara:

13. jun 2010. 18:41:53

| Periša

2

Akcija je trajala 4 godine a rezultat je izuzetan. Kao bivšeg radnika MUP-a raduje me da se opet dobro radi, ali se nadam da se ovde neće stati.

Pitam se samo šta će uraditi sud.

13. jun 2010. 23:16:26

| Шетач

1

Само десет?

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi