emg home
RSS

Jelašić: Srbije neće upasti u dužničku krizu

03. jul 2010. | 11:44

Izvor: Beta

Guverner Narodne banke Srbije u ostavci Radovan Jelašić izjavio da će Srbija iz krize izaći sa značajno povećanim javnim dugom, ali da je sigurno da zbog toga neće upasti u dužničku krizu.

"Bitno je da li ćemo uspeti, do nekog narednog poremećaja u svetskim finansijama ili pak onog koji ćemo sami sebi nametnuti, da smanjimo javni dug, imajući u vidu da krizna vremena uvek nose ne samo zahtev za većom javnom potrošnjom, nego i višu cenu kapitala, uz istovremeno manje poreske prihode", rekao je Jelašić.

On je sinoć na otvaranju izložbe Đorđe Vajfert, život i vreme, u zgradi NBS-a, rekao da se može zaključiti da se Srbija nalazi na dobrom putu da upravo iz posledica krize izvuče prave pouke za oporavak i dugoročno održivi razvoj.

Jelašić je kazao da se srpska privreda restrukturira i da se privedni rast sve više bazira na izvozu, a mnogo manje na povećanju domaće tražnje, koja je znatno ograničena, budući da su plate i penzije zamrznute, obim rasta kredita znatno smanjen, prekogranični krediti u padu, a javna potrošnja se smanjuje.

"Dokaz za to je činjenica da je u periodu januar-maj ove godine, prvi put, 65 odsto uvoza bilo pokriveno izvozom roba i usluga, što znači da se izvozno sposobni deo privrede postepeno i sve više okreće svetskim tržištima, na koja se, istina, teško vraća, a koja smo bukvalno preko noći izgubili", rekao je on.

On je kazao da budućnost bankarskog sektora, pre svega obim kredita koji će on obezbedjivati, jeste razlog za ozbiljno razmatranje.

"Iako je bankarski sektor stabilan i likvidan, a obim kredita nastavlja realno da raste oko 10 odsto godišnje, postavlja se pitanje izvora novih kredita na srednji rok. U uslovima zamrznutih plata i penzija nije realno očekivati značajno povećanje izvora finansiranja banaka na domaćem tržištu", rekao je Jelašić.

On je naveo da je NBS uspeo da ostvari svoj osnovni cilj, da postigne i očuva stabilnost cena i finansijskog sektora. "Kad je reč o stabilnosti cena, taj posao nam je bio znatno olakšan zbog delovanja eksternih faktora i zbog toga što je Vlada preduzela, u cilju prilagođavanja, nekoliko nepopularnih mera, poput zamrzavanja penzija i zarada, smanjenja javne potrošnje, nepovećanja poreza", kazao je Jelašić.

On je rekao da kretanje cena u Srbiji potvrđuje da faktor koji presudno determiniše cene nije kurs, nego ponuda i tražnja. "Inflacija, koja će u junu biti na nivou od oko četiri odsto međugodišnje, jeste pod kontrolom, nezavisno od kretanja kursa", rekao je Jelašić i dodao da je i finansijski sektor, nezavisno od povećanja nenaplativih potraživanja, i dalje stabilan.

Jelašić je, govoreći o Vajfertu i 160. godišnjici njegovog rođenja, povodom čega je i otvorena izložba, kazao da je Vajfert, guverner s najdužim radnim stažom, od 26 godina, ostavio pečat na istorijat srpske centralne banke.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Inflacija, Cene, Ekonomska kriza

Ličnosti: Radovan Jelašić, Đorđe Vajfert

Institucije: Narodna banka Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi