emg home
RSS

NBS: Stopa inflacije opada do novembra

17. avgust 2011. | 13:12

Izvor: Emg.rs

Od avgusta do novembra očekuje se dalji pad inflacije usled pada cena hrane, dok bi stopa rasta cena na malo trebalo da bude jednocifrena u prvoj polovini 2012, kazao je viceguverner NBS-a Bojan Marković.

On je na prezentaciji izveštaja NBS-a o inflaciji kazao da će pored cena hrane daljem opadanju stope inflacije doprineti niska tražnja, ranije preduzete mere monetarne politike i verovatan pad inflacionih očekivanja.

Međugodišnja inflacija u julu je bila 12,1 odsto, dok su u julu cene niže 0,5 odsto u odnosu na jun. To je treći mesec kako stopa inflacije opada.

Marković je naglasio da je dobar ovogodišnji rod u poljoprivredi, koji je usledio nakon slabe sezone u 2010, već uticao na veći pad cena voća i povrća, što će ulaziti u međugodišnje stope inflacije sve do naredne poljoprivredne sezone.

Rizici da ne budu ostvarene prognoze NBS-a o kretanju inflacije, kako je dodao, mogu biti kretanje premije rizika i cena hrane i nesprovođenje dogovorene fiskalne politike.

Cene koje su pod kontrolom države i u prvoj polovini 2011. su brže rasle nego što je bilo predviđeno. Procene NBS-a su da će rast tih cena ove godine biti 11,6 odsto, a bio je predviđen rast od pet do devet odsto.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Inflacija, Cene

Ličnosti: Bojan Marković

Institucije: Narodna banka Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

03. oktobar - 09. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi