emg home
RSS

PKS: Izvoz ove godine veći za petinu

07. jul 2010. | 13:36 13:39

Izvor: Emg.rs

Srbija je za prvih pet meseci ove godine izvezla robu vrednu više od 3,5 milijardi dolara, što je 20,4 odsto više nego u istom periodu prošle godine, navedeno je u analizi Centra Privredne komore Srbije za naučno-istraživački rad, a na osnovu podataka Zavoda za statistiku.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije od januara do maja iznosila je nešto više od 10 milijardi dolara, što je rast od 9,3 procenta u odnosu na isti period prethodne godine. Uvezeno je robe u vrednosti 6,4 milijardi dolara, što je povećanje od četiri odsto.

Deficit spoljnotrgovinske razmene za pet meseci 2010. iznosi više od 2,8 milijardi dolara i manji je 11,4 procenata u odnosu na isti period prethodne godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom 56 odsto i veća je u odnosu na pokrivenost u istom prošlogodišnjem periodu, kada je iznosila 48,4 procenta.

„U proteklih pet meseci ove godine ostvaren je značajan rast izvoza, što je rezultat povećanog plasmana proizvoda crne i obojene metalurgije, kao i poljoprivrednih proizvoda. Činjenica da je reč o bitnim proizvodima u strukturi srpskog izvoza, ukazuje na tendenciju da bi se pozitivan rast izvoza mogao nastaviti i u narednom periodu. Pored toga, na rezultate u posmatranom intervalu određeni uticaj je imala i depresijacija dinara, koja je stimulisala izvoz i učinila da on raste brže od uvoza“, navedeno je u analizi.

Više od 50 procenata spoljnotrgovinske razmene Srbije za prvih pet meseci ove godine ostvareno je sa zemljama EU. Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu bili su Bosna i Hercegovina s 412,8 miliona dolara, Italija s 408,9 miliona dolara i Nemačka s 388,3 miliona dolara. U uvozu su to Ruska Federacija sa 797,1 milion dolara, Nemačka sa 671,2 miliona dolara i Italija s 578,4 miliona dolara.

Najveći suficit ostvaren je u razmeni s Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom, dok je najveći deficit zabeležen u trgovini s Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa.

Drugi po važnosti spoljnotrgovinski partner Srbije su zemlje CEFTA, sa kojima je ostvaren suficit u razmeni od 491 milion dolara, što je najvećim delom rezultat izvoza poljoprivrednih proizvoda, odnosno žitarica i raznih vrsta pića, a zatim gvožđa i čelika. Iz zemalja CEFTA Srbija je najviše uvozila električnu energiju, gvožđe i čelik, kameni ugalj, obojene metale, povrće i voće. Izvoz Srbije u region CEFTA u ovom periodu iznosio je nešto više od milijardu dolara, dok je uvoz bio vredan 539,7 miliona dolara, tako da je ostvarena pokrivenost uvoza izvozom od 191 odsto.

Najviše smo uvozili naftu i naftne derivate za 509 miliona dolara, prirodni gas 506 miliona dolara, obojene metale 239 miliona dolara, električne mašine i aparate 239 miliona dolara i drumska vozila za 216 miliona dolara, što je 26,6 odsto uvoza.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Izvoz, Uvoz


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>
  • Milosavljević: Privatni doktori ce uskoro otvarati bolovanja

    9. sep 2010.

    Beta

Povezani naslovi