emg home
RSS

Kosovo priredilo najviše počasti za Blera

09. jul 2010. | 14:52

Izvor: Beta

Grad: Priština

Nekadašnji britanski premijer Toni Bler obratio se, tokom drugog dana posete Kosovu, parlamentu, uručeno mu je priznanje počasnog doktora na Univerzitetu u Prištini i imao je priliku da se sretne sa građanima u centru Prištine.


Izrazivši zahvalnost na uručivanju titule počasnog doktora, Bler je rekao da će on i njegova zemlja danas i zauvek biti uz Kosovo.

"Pre 11 godina došao sam po prvi put ovde, Kosovo se suočavalo sa mnogo izazova nakon konflikta. Nakon 11 godina Kosovo se suočava sa izazovima mira", rekao je Bler.

On je istakao da je odluka međunarodne zajednice da bombarduje Srbiju bila pravedna i da takva odluka nije doneta "mi ne bismo zasluživali naziv civilizovane zemlje."

U obraćanju poslanicima kosovskog parlamenta, nekadašnji britanski premijer je rekao da je nezavisnost Kosova bila prava stvar i da to sada predstavlja činjenicu.

On je zatražio od kosovskog rukovodstva da se angažuju na ispunjavanju uslova za približavanje Evropskoj uniji ističući da je EU otvorila vrata Kosovu i da je njemu sada preostalo da uđe na ta vrata.

"Ono što smo uradili pre mnogo godina je bilo da vam pružimo mogućnost da otvorite novo poglavlje u istoriji Kosova. Ovo poglavlje treba vi da napišete i vi ga pišete sada", rekao je Bler u kosovskom parlamentu.

Tokom posete Kosovu, nekadašnji britanski premijer imao je priliku da se sretne i sa građanima u centru Prištine, koja je bila okićena britanskim zastavama i panoima sa Blerovim slikama na kojima je pisalo "lider, prijatelj, heroj."

Na bini sa koje se Bler obratio masi nalazila su se i devetorica dečaka koji su po njemu dobili ime "u znak zahvalnosti za Blerovo angažovanje u alarmiranju međunarodne javnosti zbog stanja na Kosovu tokom protekle decenije, kao i njegovog otvorenog insistiranja, zajedno sa tadašnjim američkim predsednikom Bilom Klintonom, na NATO bombardovanju 1999. godine i istiskivanju srpskih snaga sa Kosova".

"Uradio sam što je bilo pravedno. Nisam se pokajao. Ne kajem se ni sada. Veličanstveno je videti narod Kosova u njegovoj sopstevnoj državi", rekao je Bler.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Toni Bler


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi