emg home
RSS

PRESSEK

Belgijski „Delez“ želi da kupi udeo u „Maksiju“

16. jul 2010. | 10:00

Izvor: Blic

Pregovori kompanije „Delta” i belgijskog trgovinskog lanca „Delez” o ulasku Belgijanaca na srpsko tržište uskoro bi mogli da budu okončani. Predsednik Srbije Boris Tadić i belgijski premijer Iv Leterm juče su u Briselu potvrdili rešenost za jačanje ekonomske saradnje Srbije i Belgije.

Leterm je i najavio „idućih sati ili dana jedan novi važan sporazum”. Kako saznaje „Blic”, reč je o belgijskoj firmi i „Delta Maksiju”, a moguće je da će za početak biti dogovorena prodaja „Tempo centara”.


Nakon ovoga, mogla bi da usledi kupovina kontrolnog paketa akcija „Delta Maksija”.

 


Da je lanac supermarketa „Delez” zainteresovan za povećanje aktivnosti na Balkanu, piše i belgijska štampa. List „Eho” piše da „Delez” pregovara o kupovini do 50 odsto udela u „Maksiju”. Portparolka „Deleza” je potvrdila da je ta firma zainteresovana za tržišta Balkana, ali je odbila da dalje komentariše informaciju o „Delta Maksiju”. „Delez” je već prisutan u Rumuniji i Grčkoj, i, prema oceni „Ehoa”, kupovina „Delta Maksija” bi je učinila važnim igračem u regionu. „Blic” juče nije mogao da dobije komentar u „Delta holdingu” na informaciju o prodaji dela „Maksija” „Delezu”.


Ovo nije prvi put da se u javnosti pojavljuju informacije da je „Delta Maksi” na prodaju. Oktobra prošle godine pojavila vest da je jedan od najvećih američkih fondova „Blekstoun” zainteresovan za kupovinu „Delta Maksija”, i da su tim povodom predstavnici ovog fonda imali sastanke sa čelnicima srpske kompanije.
Potom su maja ove godine mediji objavili da je „Delta holding” u završnim pregovorima o prodaji „Delta Maksija” belgijskom lancu „Luj Delez grup”, po kojima je belgijski lanac na korak od većinskog paketa akcija, odnosno 51 odsto.

 

Pričalo se i da su za najveći trgovinski maloprodajni lanac u Srbiji bili zainteresovani i austrijski „Interšpar” i francuski „Kerfur”. Vest o prodaji većinskog paketa „Maksija” „Luj Delez grupi” demantovao je „Delta holding”, rekavši da je jedino tačno da ima više investicionih i multinacionalnih kompanija zainteresovanih za ulazak u vlasničku strukturu „Delta Maksija”, i da je nekoliko takvih ponuda upućeno „Delti”. Ali, „nijedan potencijalni partner nije u završnim pregovorima, niti je na korak do ulaska u vlasništvo ‘Maksija’, a posebno ne na korak do većinskog paketa”.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Trgovina, Preuzimanja i spajanja

Kompanije: Delta, Carefour, Deles, Interspar, Maci


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi