emg home
RSS

Prva banka optužila Centralnu banku za izgubljenu dobit

21. jul 2010. | 15:13

Izvor: Beta

Grad: Podgorica

Prva banka iz Podgorice saopštila je danas da je zbog poteza Centralne banke Crne Gore (CBCG) izgubila dobit u prošloj godini, koja se procenjuje na 16 miliona evra.Izvršni direktor Prve banke Predrag Drecun je na konferenciji za novinare kazao da je profit te banke u prošloj godini iznosio 3,7 miliona evra, ali i da je procenjeno da izgubljena dobit iznosi 16 mliona evra i optužio Centralnu banku za opstrukciju. 

"Izgubljena dobit nas jako boli i to je nečija greška. Treba utvrditi čija i videti postoji li odgovornost za takvu grešku. Neko je Prvoj banci uzeo 16 miliona evra od profita samo strogom birokratskom voljom bez ikakvog povoda", kazao je Drecun.

Centralna banka Crne Gore zabranila je kreditnu aktivnost Prvoj banci koju kontroliše premijerov brat Aco Đukanović, a premijer Milo Đukanović je jedan od akcionara i ta mera je još uvek na snazi. Država je toj banci krajem 2008. godine pozajmila 44 miliona evra zbog problema sa likvidnošću.

Izvršni direktor Prve banke je ocenio da efekti ekonomske krizi ne bi bili toliko izraženi da banka ima dozvolu da izdaje kredite.

Drecun je najavio da će ta banka tužiti lidera opozicionog Pokreta za promene (PZP) Nebojšu Medojevića zbog njegove izjave da je preko banke pran novac od organizovanog kriminala.

On je naveo da će Medojević "dobiti šansu da na sudu da dokaže da li je u Prvoj banci bilo pranja novca".

Uprava banke je saopštila da depoziti u ovom trenutku iznose 270 miliona evra, koliko su vredni krediti privrede i građana, od čega 110 miliona evra iznosi ukupna pozajmica stanovništvu.

Ostvarena dobit u prvih šet meseci je 510.000 evra, a prihodi od kamate i naknada su za 4,1 milion evra manji nego u istom peiodu prošle godine, zbog, kako je saopšteno, mera Centralne banke.

Navedeno je i da je koeficijent likvidnosti 50 odsto iznad propisanog nivoa, dok je rizična aktiva ispod 10 procenata.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Banke

Lokacija: Crna Gora

Institucije: Centralna banka Crne Gore

Kompanije: Prva banka


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>
  • Otvorena saobraćajnica u Pirotu (VIDEO)

    21. sep 2010.

    Pirot, Beta