emg home

RSS

UNS će traziti od Strazbura da oceni sporne odredbe zakona (VIDEO)

22. jul 2010. | 16:01

Izvor: Beta

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović najavila je danas da će to udruženje od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu tražiti da se izjasni o odredbama izmena Zakona o informisanju koje Ustavni sud Srbije ne proglasi neustavnim.Smajlović je na konferenciji za novinare rekla da je izmenjeni zakon neustavan, da predstavlja element u zastrašivanju novinara i da su njime utvrđene kazne medijima koje su tolike da mogu ugasiti medij koji je napravio grešku.

     


Ustavni sud je danas, po predlogu ombudsmana, razmatrao ustavnost odredbi izmena Zakona o informisanju, a prema rečima Smajlovićeve, sud je konstatovao da je veći deo odredbi neustavan.

"Proćerdali smo godinu dana i nemamo razloga da budemo zadovoljni što su se sudije složile sa nama", rekla je Smajlovićeva.

Objasnila je da je medijska scena u Srbiji u išcekivanju odluke Ustavnog suda postala siromašnija, da je hiljadu novinara ostalo bez posla i da država nije pomogla medijima koji se gase.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kazao je da nema odredbe u izmenjenom Zakonu o informisanju koja nije dovedena u pitanje.

Šabić je ocenio da je država trebalo da ima sluha za stručnu i medijsku javnost u Srbiji koje su ukazivale na neustavnost zakona.

On je ukazao da, ukoliko država bez ikakvog argumenta i uvažavanja mišljenja stručne javnosti bude usvajala zakone, to praktično znači da će se pravda uvek tražiti pred Ustavnim sudom ili u Strazburu.

Profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski rekao je da Zakon o informisanju predstavlja demonstraciju sile.

Zaštitnik građana Saša Janković osvrnuo se na konferenciji za novinare na Zakon o elektronskim komunikacijama, kao još jedan sporan zakon kome su se usprotivila novinarska udruženja.

Janković je ukazao da se tim zakonom narušava privatnost građana, jer se njima omogućava da se o svakom građaninu vodi baza podataka i da službe u to mogu da vrše uvid.

Ombudsman je kazao da je dobio pritužbe od predstavnika nevladinog sektora i medijskih udruženja i najavio da će pred Ustavnim sudom pokrenuti postupak o oceni ustavnosti tog zakona.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Mediji, Zakon o informisanju

Ličnosti: Rodoljub Šabić, Rade Veljanovski, Saša Janković, Ljiljana Smajlović

Institucije: Ustavni sud Srbije, Evropski sud za ljudska prava


Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi