emg home
RSS

Ekonomska nejednakost zemalja EU mogući problem za proširenje

29. jul 2010. | 14:35 15:06

Izvor: Emg.rs

Evropska unija bi se, u nastavak proširenja na istok, mogla suočiti sa fundamentalnim ekonomskim problemom, a to je visoka nejednakost prosečnih dohodaka između zemalja EU, upozorava ekonomista Branko Milanović, glavni ekonomista odeljenja za istraživanje razvoja u Svetskoj banci.

“Proširenje EU na istok bi povećalo koeficijent nejednakosti dohotka unutar EU i to je politički problem kojeg svi treba da budemo svesni“, rekao je Milanović danas na predavanju posvećenoj globalnim nejednakostima i politikama za 21. vek održanom u Institutu za evropske studije.

Naime, 27 zemalja članica EU zajedno ima približno jednak koeficijent nejednakosti dohotka kao i SAD, oko 40. Razlika je u strukturi nejednakosti, jer dok je u SAD ona prisutna uglavnom unutar saveznih država, u EU su velike razlike između zemalja članica, što ima značajne političke implikacije, naveo je Milanović.

Kako je objasnio, učlanjenjem Turske koja ima 80 miliona stanovnika, Gini koeficijent, koji meri nejednakost dohotka porastao bi sa 41 na 46, dok bi efekat pridruživanja zemalja zapadnog Balkana bi, s obzirom na manju populaciju bio daleko manji.

Prema njegovim rečima, negativni efekti proširenja mogli bi se ublažiti kroz migracije, koje najefikasnije utiču na smanjenje nejednakosti i siromaštva, ali su novim članicama nametnuta ograničenja u tom pogledu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evropske integracije

Ličnosti: Branko Milanović


Unesite tekst komentara:

<<

04. oktobar - 10. oktobar 2010.

>>

Povezani naslovi