emg home
RSS

Jelašić predao dužnost Šoškiću

29. jul 2010. | 15:47 15:55

Izvor: Emg.rs

Narodna banka Srbije će sarađivati sa državnim institucijama u podsticanju izvoza, štednje i investicija. Osnovni cilj ostaje održavanje stabilnosti cena, dok će izazov biti vraćanje poverenja u domaću valutu, kazao je novoizabrani guverner Dejan Šoškić.

On je u NBS prilikom preuzimanja dužnosti od dosadašnjeg guvernera Radovana Jelašića kazao da će na čelu centralne banke nastaviti da unapređuje procese koji su već započeti, pre svega veću upotrebu dinara i uspostavljanje sekundarnog tržišta hartija od vrednosti kako bi zaduživanje države na domaćem tržištu bilo jednostavnije i efikasnije.

„Prisutan je visok valutni rizik zbog velikog broja građana koji su zaduženi u kreditima indeksiranim u evrima i potrebno je nastaviti aktivnosti kako bi se to promenilo. Jedan od načina je afirmisanje dinarske štednje na dugi rok, što je ostvarivo, budući da je cilj NBS cenovna stabilnost za šta postoji i pravni okvir sa Vladom“, kazao je Šoškić.

Na pitanje novinara kako građani da imaju poverenja u domaću valutu s obzirom na konstantno jačanje evra, Šoškić je kazao kako kupovna moć građana pre svega zavisi od stepena inflacije. „Nadam se da svest o tome raste. Mi ćemo istrajati na držanju inflacije pod kontrolom što će uticati na rast poverenja“, istakao je on.

Na šaljivu opasku da u NBS ulazi sa crnom kosom, kao i njegov prethodnik Jelašić koji je u međuvremenu osedeo, Šoškić je kazao da nije lako izbeći dosta značajnih poteza koji se moraju povući u odgovorna vremena. „Svaki savestan čovek mora da podnese cenu svoje funkcije, pa makar se ona ogledala u srebrnoj boji kose. Ne bih se iznenadio tome ni u drugim institucijama“, rekao je on.

Dosadašnji guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić je prilikom predaje dužnosti u Skupštini juče izabranom guverneru Dejanu Šoškiću kazao kako je ubeđen da će njegov naslednik obavljati posao odlično.

Novi guverner Dejan Šoškić ocenio je da je Jelašić uspešno vodio srpsku centralnu banku koja je za vreme njegovog mandata ojačala i stekla veću nezavisnost.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Primopredaja dužnosti

Ličnosti: Radovan Jelašić, Dejan Šoškić

Institucije: Narodna banka Srbije


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>