emg home
RSS

Vordsvort: Britanija iznenađena potezom Srbije

29. jul 2010. | 16:26

Izvor: Beta

Britanija je iznenađena odlukom Srbije da sama podnese rezoluciju o Kosovu Generalnoj skupštini UN, i smatra da to može dovesti do sukobljavanja Srbije i EU u svetskoj organizaciji, izjavio je za Bi-Bi-Si (BBC) britanski ambasador u Srbiji Stiven Vordsvort."Mi smatramo da je bolje da Srbija i EU na ovome rade zajedno i da se dogovorimo kako ćemo ići napred, nego da svaka strana radi odvojeno, jer tako možemo da završimo na terenu konfrontacije. Ne čini nam se smisleno da se Srbija i EU konfrontiraju u Njujorku dok istovremno Srbija tvrdi da želi da postane članica EU", rekao je Vordsvort.

Kako prenos BBC, Forin ofis je saopštio da je razočaran zato što je Srbija podnela rezoluciju UN, a da se prethodno nije konsultovala s EU iako je pružila uveravanja da će se konsultovati. Forin ofis navodi da bi Generalna skupština trebalo da usvoji neutralnu rezoluciju kako bi se Srbija i Kosovo ohrabrili da počnu saradnju.

Vordsvort je rekao da su posle mišljenja Međunaronog suda pravde (MSP) zvaničnici EU radili sa srpskim kolegama na sastavljanju zajedničke rezolucije koja bi bila poslata Generalnoj skupštini UN, čemu su bili prisutni i predstavnici SAD.

On je naveo da je početkom nedelje u Briselu razgovarano o elementima zajedničke rezolucije i da se mislilo da će se konsultacije nastaviti, ali da je u utorak posle podne ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozvalo predstavnike petorke - SAD, Britanije, Francuske, Nemačke i Italije - podelilo nacrt rezolucije i tražilo komentare.

"Zato nas je iznenadila informacija koju smo dobili kasnije tog dana da je Srbija u UN već podnela nacrt svoje rezolucije prethodno ne informisavši zvaničnike EU ili petorke", rekao je Vordsvort.

Vordsvort je rekao da mu je sutradan u ministarstvu rečeno da je Srbija bila zabrinuta zbog najava da će Albanci podneti svoj nacrt rezolucije i da je Srbija brzo reagovala kako bi svoju rezoluciju dostavila prva.

"Rekao sam im da ne znam za postojanje bilo kakave albanske rezolucije. Kasnije toga dana sam to proverio s kolegama u Njujorku i na osnovu toga sam pitao MIP da li je moguće povlačenje predloga kako bi se vratili svom izvornom planu i dogovorili zajednički nacrt rezolucije EU i Srbije", rekao je britanski ambasador.

"Mi bismo još uvek voleli da dogovorimo zajednički nacrt rezolucije. Smatramo da je to razumno s naše strane, ali i strane Srbije koja želi da postane članica EU. Bilo bi mnogo bolje ako bismo mogli da usaglasimo tekst s kojim se svi slažemo, koji bi mogli proslediti Generalnoj skupštini UN i da potom nastavimo razgovore o praktičnim pitanjima koja se tiču članstva Srbije i regiona u EU", rekao je on.

Povodom nacrta srpske rezolucije, Vordvsort je rekao da se države koje su priznale Kosovo ne mogu složiti s "nečim što bi pred Generalnom skupstinom UN praktično poništilo deklarciju o nezavisnosti".

"Ali postoji način da se usaglasi tekst koji bi zadovoljio interes obe strane, dok jezik koji se koristi u ovoj konkretnoj rezoluciji za nas nije prihvatljiv", rekao je Vordsvort.

On je dodao da "nema smisla" tražiti razgovore o statusu, jer vlada Kosova na to ne bi pristala, niti bi je na to neko ubeđivao.

"Nema smisla organizovati razgovore koji se ne mogu desiti. Postoje brojne stvari o kojima možemo razgovarati i o kojima bi Beograd i Priština trebalo da razgovaraju za dobrobit ljudi iz svih zajednica koje na Kosovu žive", rekao je britanski ambasdor.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Stiven Vordsvort


Unesite tekst komentara:

30. jul 2010. 14:26:40

| Ime

0

znaci razgovori za u buduce o odnosima i saradnji srbije i kosova kao suseda i dve zemlje odvojene.to trazi eu a srbi u severnom delu da budu manjina u albanskoj drzavi.treba traziti podelu pa da strane koloko toliko budu zadovoljne obe,mada to nije pravda ali bolje ista nego nista!
da se jednom za svagda stavi tacka i da konacno pocnemo da zivimo i da pomazemo taj nadod dole i nesto da ulazemo.

30. jul 2010. 14:26:40

| Ime

0

zasto nas smarate sa vestima iz neandartalskih zemalja tipa Engleska i sl???????????????

<<

04. oktobar - 10. oktobar 2010.

>>

Povezani naslovi