emg home
RSS

PRESSEK

Rusi odlažu izgradnju rafinerije u Smederevu

11. avgust 2010. | 09:53

Grad: Kosjerić

Ministar energetike Petar Škundrić tvrdi da je Srbija prodajući NIS obećala Rusiji da se nove rafinerije ne mogu graditi dok NIS ne završi modernizaciju svog postrojenja u Pančevu

Čak i ukoliko poslanici u Skupštini Smedereva budu dali zeleno svetlo za izgradnju nove rafinerije nafte u ovom gradu na Dunavu, ovo postrojenje ne može da počne da se gradi pre nego što bude završena modernizacija rafinerije Naftne industrije Srbije u Pančevu, dakle ne pre kraja 2012. godine – potvrdio je za „Politiku” Petar Škundrić, ministar energetike.

– To je deo međudržavnog naftno-gasnog sporazuma potpisanog sa Rusijom koji ima snagu zakona i koji mi moramo poštovati. To je već sve predočeno američko-holandskom konzorcijumu „Komiko oil” koji hoće da gradi rafineriju u Smederevu – objasnio je ministar Škundrić.

Sa stanovišta rafinerijskih kapaciteta, rafinerija u Smederevu nema osnova da bude izgrađena jer u Srbiji inače postoje viškovi ovih kapaciteta, ali što se tiče novih investicija – one su Srbiji neophodne, kaže Škundrić. Međutim, imajući sve to u vidu, ministar Škundrić ipak je skeptičan da rafinerija tog obima može da se sagradi sa 250 miliona dolara, pogotovo ako se zna da je samo za modernizaciju NIS-a potrebno blizu 500 miliona evra, što je dakle dva puta više nego za gradnju nove rafinerije.

– To su male pare za tako ozbiljnu investiciju – istakao je Škundrić.

– „Komiko oil” će dobiti energetsku dozvolu koju je već zatražio od Ministarstva energetike tek pošto se steknu svi uslovi neophodni za izgradnju postrojenja.

Upitan da li zna zašto je „Komiku” baš toliko stalo da gradi u Srbiji, Škundrić kaže da je ovaj deo Evrope interesantan za strane investitore i da veruje da „Komiko” zna gde će moći da plasira svoju robu.

Prema rečima ministra Škundrića, očekuje se da do kraja meseca bude kompletiran tenderska dokumentacija neophodna za izgradnju dve nove termoelektrane – „Nikola Tesla 3” i „Kolubara B” – tim pre što su ovi energetski projekti važni kako za stanovništva tako i za zapošljavanje novih radnika, ali i za dugoročno snabdevanje strujom.

Na pitanje da li je tačno da potencijalni investitor nemački RWI i italijanski „Edison” ne mogu da postignu dogovor sa Srbijom o učešću o ovom zajedničkom poslu zbog toga što insistiraju na vlasništvu nad ugljenokopom, Škundrić kaže da nema tu informaciju i pojašnjava da Ministarstvo energetike može samo da razgovara o pripadajućim kapacitetima nalazišta lignita u odnosu na termoelektrane „Nikola Tesla 3” i „Kolubaru B”.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
 • Uhapšeni direktori Železnica Srbije zbog zloupotrebe

  16. sep 2010.

  Emg.rs

 • File: Rezolucija u UN za Srbiju korak napred ka EU

  16. sep 2010.

  Beta

 • Danas Memorandum o pravosudnoj saradnji Srbije i Španije

  16. sep 2010.

  Madrid, Beta

 • Stejt department: Viša kazna bila bi prikladnija

  16. sep 2010.

  Vašington, Beta

 • Dinkić zatražio podršku za ubrzanu integraciju u EU

  16. sep 2010.

  Brisel, Beta

Povezani naslovi