emg home
RSS

Devizne rezerve NBS u julu smanjene za 400,9 miliona evra

16. avgust 2010. | 14:36

Izvor: Emg.rs

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su u julu smanjene za 400,9 miliona evra i poslednjeg dana tog meseca bile su 10,1 milijardu evra, objavila je danas centralna banka.Kako se navodi u saopštenju, neto devizne rezerve su 31. jula iznosile 5,25 milijardi evra, a to su devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka izdvojena na računima kod NBS i novac povučen od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Izraženo u dolarima, devizne rezerve centralne banke su na kraju jula iznosile 13,19 milijardi, što obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 444 odsto i istovremeno pokriva osam meseci uvoza robe i usluga.

Najveći uticaj na smanjenje deviznih rezervi NBS u toku jula je imala prodaja 231 milion evra na međubankarskom deviznom tržištu.

Iz deviznih rezervi Narodne banke Srbije isplaćeno je 16,4 miliona evra po osnovu stare devizne štednje, a plaćene su i obaveze prema inokreditorima u iznosu od 12,6 miliona evra, dodaje NBS.

U julu su ostvareni prilivi po osnovu korišćenja kredita u ukupnom iznosu od 28,2 miliona evra od Evropske investicione banke.

Ukupne devizne rezerve Srbije su na kraju jula bile 11,36 milijardi evra, kad se dodaju devizne rezerve banaka, poslednjeg dana jula su iznosile 1,27 milijardi evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u julu iznosio je 718,6 miliona evra i bio je za 239 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U prvih sedam meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5,36 milijardi evra.

Narodna banka je u julu, radi podsticanja prometa na deviznom tržištu i ublažavanja prevelikih dnevnih oscilacija kursa dinara prema evru, prodala na međubankarskom deviznom tržištu 231 milion evra.

Dinar je u julu prema evru nominalno oslabio za 1,75 odsto.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi