emg home
RSS

NIS na berzi od 30. avgusta (VIDEO)

23. avgust 2010. | 14:16 16:12

Izvor: Emg.rs

Trgovanje akcijama Naftne industrije Srbije (NIS) na Beogradskoj berzi počinje u ponedeljak, 30. avgusta, saopštio je danas NIS.

Početna cena jedne akcije prvog dana biće 505 dinara ili 4,82 evra. Biće pušteno u promet 163.060.400 akcija NIS-a. Oznaka NIS-a na berzi biće NIIS.

Kako je saopšteno, Komisija za akcije i kotiranje Beogradske berze donela je odluku o uključivanju akcija NIS-a u listing A.

     

Oko 4,8 miliona građana i zaposleni, koji poseduju akcije NIS-a, moći će da ih prodaju i kupuju. Vlasnicima akcija NIS-a, koji nemaju svog brokera, ponuđena je mogućnost da ih prodaju na šalterima Pošte Srbije i to bez provizije.

Kao većinski vlasnik NIS-a, Gazpromnjeft je obavezan da do 2. februara 2011. godine uputi javni poziv za otkup svojih akcija po minimalnoj ceni od 4,8 evra po komadu, što praktično znači da vrednost akcija neće padati ispod te cene, a u slučaju veće tražnje na Berzi, ta deonica može biti skuplja.

"Prajm market", odnosno A listing, predstavlja najkvalitetniji segment tržišta Beogradske berze gde se kotiraju kompanije koje ispunjavaju stroge uslove po pitanju izveštavanja (kvartalni finansijski izveštaji) i likvidnosti.

Na A listingu Beogradske berze trenutno se nalaze samo tri kompanije: Energoprojekt, Tigar i Sojaprotein, a na ovom segmentu tržišta moguća je dnevna fluktuacija cene od minus osam do plus 10 procenata, dok je na prvom trgovanju predviđena zona fluktuacije od minus 20 do plus 300 procenata za cenu akcija.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Berza

Institucije: Beogradska berza

Kompanije: NIS


Unesite tekst komentara:

<<

06. decembar - 12. decembar 2010.

>>