emg home

RSS

OEBS: Bolji odnos policije prema napadima na novinare

26. avgust 2010. | 08:57

Izvor: Beta

Grad: Novi Sad

Posle letošnjeg napada na novinara nedeljnika Vreme Teofila Pančića odnos policije u Srbiji prema rešavanju slučajeva napada na novinare promenio, ocenila šefica odeljenja Misije OEBS za medije Srbiji Dragana Nikolić-Solomon.

"To je svakako dobar znak, ali ono što je zabrinjavajuće jeste da su napadači na Pančića zapravo momci stari 18 i 20 godina", rekla je Dragana Nikolić-Solomon u panel-diskusiji Napadi na novinare na Petrovaradinskoj tvrđavi, u okviru Letnje škole istraživackog novinarstva u organizaciji Balkanske istraživačke novinarske mreže.

Istraživanja OEBS-a za 2009. su pokazala da se broj fizičkih napada na novinare smanjio, ali zabrinjava rastući uticaj koji dopire iz politike i biznisa, rekla je ona

Novinarka BIRN-a sa Kosova Jeta Džara rekla je da solidarnost na Kosovu postoji u kafani, ali je u javnosti ima vrlo malo. "Vlada ide toliko daleko da vrši uticaj i na novinarske organizacije, pa su i one politizovane. One reaguju samo ako je reč o novinaru kom su naklonjene, dok za neke uopšte ne reaguju ili im treba mnogo vremena", rekla je ona.

Novinar iz Hrvatske Hrvoje Apelt rekao je da je tamo policija počela da reaguje na napade na novinare tek kada je ubijen vlasnik Nacionala Ivo Pukanić. "Moram da kažem da, ne samo u Hrvatskoj, već i celom region, za koji sam radio statistiku napada na novinare, pre tri godine se dešavao jedan napad dnevno na medijske radnike. U 99 odsto slučajeva napadači do danas nisu nađeni", rekao je Apelt.

Željko Ivanović iz podgoričkih Vijesti rekao je da je u Crnoj Gori uticaj vlasti na medije jak, a solidarnost postoji samo među nerežimskim medijskim kućama.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Organizatori Parade: Država je kapitulirala

    01. oktobar 2011. 21:10 |

  • Pančić: U Vojvodini na delu multikulturalizam nacionalista

    09. novembar 2011. 10:11 |

  • Obradović: Nema razloga za bojkot nastave u Banji Koviljači

    09. novembar 2011. 09:11 |