emg home
RSS

Arhiva vesti

Otvoren Centar za zapošljavanje invalida

26. avgust 2010. | 14:07

Izvor: Beta

Prvi Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u okviru Nacionalne službe za zapošljavanje otvoren danas u Beogradu.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić je na otvaranju Centra kazao da je od maja zaposleno 1.100 invalida, a da se u prvih 12 meseci primene zakona o zapošljavanju osoba sa invaliditetom očekuje da 7.000 invalida nađe posao.

Dinkić je kazao i da su poslodavci koji nemaju mogućost za uposle osobe sa invaliditetom do sada uplatili oko 150 miliona dinara u budžet i da će se taj novac iskoristiti za obuke invalida za nalaženje posla.

"Trenutno je oko 20.000 osoba sa invailiditetom evidentirano u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, ali je mnogo veći broj onih koji se nisu prijavili jer ne veruju da mogu da nađu posao", kazao je on.

Dinkić je kazao da će biti nastavljeno otvaranje centara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i u drugim gradovima i regionima Srbije.

Predsednica Udruženja za samostalni život invalida Srbije Gordana Rajkov kazala je da je u Srbiji zaposleno 13 odsto invalida.

Ona je kazala da je jedan od problema u zapošljavanju nedovoljna informisanost.

Direktor firme Paragrag Bratislav Milovanović kazao je da je jedan od uslova za lakše zapošljavanje poboljšanje informatičke pismenosti i dodao u kompaniji zapošljava dve osobe sa invaliditetom, a do kraja godine planira da zaposli još jednu.

U Centru u Beogradu zaposleno je šest stručnjaka, među kojima su i psiholog, socijalni radnik, andragog, defektolog i pravnik koji će pomagati u zapošljavanju invalida i programima profesionalnog obučavanja.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Zapošljavanje, Osobe sa invaliditetom

Ličnosti: Mlađan Dinkić, Gordana Rajkov, Bratislav Milovanović

Institucije: Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, Udruženje za samostalni život invalida

Kompanije: Paragrag


Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>
  • Danas završetak razgovora s MMF-om

    31. avg 2010.

    Emg.rs