emg home
RSS

Nemačka KfW obezbedila 45 miliona za toplane u Srbiji (VIDEO)

17. septembar 2010. | 15:58

Izvor: Beta

Toplane u 18 gradova i opština u Srbiji dobiće 45 miliona evra pomoći od nemačke razvojne banke KFW u okviru programa "Rehabilitacija daljinskog grejanja u Srbiji", saopšteno je danas u Vladi Srbije.Memorandum o sprovođenju četvre faze tog programa potpisali su ministar enegretike Srbije Petar Škundrić, državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić i direkror kancelarije KfW-a u Srbiji Jirgen Velshof.

Škundrić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da će od odobrenih 45 miliona dinara devet toplana dobiti povoljan kredit koji će otplaćivati 12 godina sa godišnjom kamatom od dva odsto, dok će devet toplana dobiti bespovratnu pomoć. 

Vlada Srbije će, kako je dodao, toplane koje dobijaju pomoć KfW-a subvencionisati sa 9,25 miliona evra, od javnog duga Srbije koji je otpisala ta banka.

Program rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji KfW kreditira od 2001. godine. U prvoj i drugoj fazi je uloženo 17,7 miliona evra u toplane u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a u trećoj fazi pomoć je dobilo šest gradova i opština, i to kredit KfW-a od 20 miliona evra i 5,5 miliona evra subvencija iz republičkog budžeta.

     Ilić je istakao da KfW ulažući u obnovu toplana pomaže popravljanju kvaliteta života građana u Srbiji, a taj program će biti završen u naredne četiri godine.

Nemačka je u proteklih deset godina za lokalne samouprave obezbedila pomoć od 870 milioan evra, od čega najviše za energetski sektor.

KfW, kako je rekao Velshof, planira da toplanama u Srbiji pomogne i u izradi novog tarifnog sistema koji će se zasnivati na potrošnji, kao i u primeni tehnologija kojima će štedeti energija i štititi životna okolina.

     Škundrić je istakao da su sve toplane u Srbiji spremne za novu grejnu sezonu i da su obezbeđene dovoljne količine svih energenata.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će biti odobreno poskupljenje gasa Škundrić je rekao da "postoji potreba korigovanja" tog energenta, ali da se još traži "logično ekonomsko i socijalno odgovorno rešenje".

On je objasnio da će Vlada pri odlučivanju o poskupljenju gasa imati u vidu da to ne izazove udar na ostale cene i ubrza rast inflacije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Energetika, Krediti

Ličnosti: Petar Škundrić

Kompanije: KfW banka


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
 • U ponedeljak početak suđenja grupi Darka Šarića

  18. sep 2010.

  Beta

 • U Srpsku fabriku stakla biće uloženo 50 miliona evra

  18. sep 2010.

  Paraćin, Beta

 • Podignuta optužnica protiv Bogoljuba i Sretana Karića

  18. sep 2010.

  Beta

 • Uhapšeno 12 osoba osumnjičenih za prizvodnju alkohola

  18. sep 2010.

  Beta

Povezani naslovi

 • Škundrić o kineskom kreditnom aranžmanu

  06. septembar 2010. 16:09 |

 • Škundrić: Srbija može da bude lider u energetskom sektoru (VIDEO)

  17. septembar 2010. 12:09 |

 • Međunarodni energetski forum u Nišu 17. septembra

  15. septembar 2010. 10:09 |