emg home
RSS

Bajatović: Ako gas ne poskupi sledi zaduživanje

18. septembar 2010. | 13:46 15:25

Izvor: Beta

Grad: Paraćin

Srbijagas će morati da se zaduži za još 200 miliona evra do kraja predstojeće grejne sezone ako gas u Srbiji ne poskupi, izjavio je danas generalni direktor tog javnog preduzeća Dušan Bajatović.

Bajatović je novinarima u Paraćinu rekao da je pitanje cene gasa političko i socijalno-ekonomsko pitanje, kao i pitanje makroekonomske stabilnosti, i dodao da je u toku izrada analiza o tome šta bi donelo poskupljenje gasa zajedno sa poskupljenjem cene grejanja.

Naveo je da su veliki dugovi najveći problem Srbijagasa.

"Sa ovim cenama grejanja nijedna toplana u Srbiji ne može da skupi dovoljno novca da plati gas i mazut", rekao je Bajatović.

Bajatović je naveo da bi prema proceni Udruženja toplana cena grejanja trebalo da bude 79 dinara po kvadratnom metru, a cena gasa 2,2 do 2,5 puta manja.

Dodao je da je Srbijagas od 2008. godine zbog kursnih razlika izgubio 140 miliona evra, a samo od početka ove godine gubitak zbog kursnih razlika iznosi 70 miliona evra.

Bajatović je rekao da će Srbijagasu biti neophodne državne garancije za dodatne kredite pošto bez njih može da se zaduži još najviše 100 miliona evra.

Bajatović: Srbija zeli da prva počne izgradnju Južnog toka

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da je ambicija Srbije da prva u Evropi do kraja 2012. godine počne izgradnju kopnenog dela gasovoda Južni tok.

Bajatović je novinarima u Paraćinu rekao da očekuje da će taj plan biti ostvaren ukoliko se pripreme nastave sadašnjim tempom.

Najavio je da će Studija o izvodljivosti za izgradnju deonice Južnog toka kroz Srbiju biti usaglašena sa ruskim partnerima do kraja novembra.

Bajatović je najavio da će Južni tok u Srbiju ući iz Bugarske kod Zaječara i da će kapacitet gasovoda biti između 36 milijardi i 41 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Ocenio je da bi za pitanje promene mesta ulaska Južnog toka u Srbiju trebalo pokrenuti debatu koja bi uključila sve zemlje kroz koje će taj gasovod prolaziti.

Bajatović je rekao i da izgradnja Južnog toka ne može ugroziti eventualni dogovor ruske gasne kompanije Gasprom sa Ukrajinom o korišćenju ukrajinske gasovnodne mreže, jer ne ruska strana ne želi da zavisi od političke situacije u Ukrajini.

Direktor Srbijagasa je naveo da Rusija ima dovoljno razvijenu gasnu infrastrukturu za obezbeđivanje gasa za Južni tok, dok ne postoji dovoljno ugovora za početak izgradnje konkurentnog gasovoda Nabuko.

Ocenio je da eventualno povezivanje gasovoda Nabuko i Južni tok nije realno.

Bajatović je naveo i da bi u narednih nekoliko dana trebalo da bude rešeno pitanje imovine Srbijagasa u podzemnom skladištu u Banatskom dvoru.

Nakon toga ruski partner Gasprom trebalo bi da Srbijagasu doplati 40 miliona evra za 51 odsto vlasništva nad tim podzemnim skladištem gasa.

Bajatović je rekao da će do početka grejne sezone u Banatskom dvoru biti uskladišteno 300 miliona kubnih metara gasa i da se ne očekuju problemi u snabdevanju tržišta.

Bajatović je danas posetio fabriku stakla u Paraćinu.

Budući magistralni gasovod Južni tok, zajednički projekat Gasproma i italijanskog Enija, trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske i preko Srbije
dalje do drugih evropskih zemalja.

Vrednost investicije je procenjena na 20 milijardi evra, kapacitet gasovoda trebalo bi da bude 63 milijarde kubnih metara godišnje, izgradnja bi trebalo da počne u 2013. godini, a rok za završetak
radova je kraj 2015. godine.

Deonica gasovoda kroz Srbiju bi trebalo da bude duga 450 kilometara, s kapacitetom od 36 milijardi do 41 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Vrednost investicije u taj deo gasovoda biće najmanje 700
miliona evra.

Rusija je već potpisala sporazume o izgradnji Južnog toka sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Gasovod, Cene, Gas, Južni tok, Nabuko, Zaduživanje, Grejna sezona

Ličnosti: Dušan Bajatović


Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>

Povezani naslovi