emg home
RSS

Bajatović: Snabdevanje gasom neće biti dovedeno u pitanje

24. septembar 2010. | 18:28

Izvor: Tanjug

Grad: Inđija

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je danas da tokom predstojeće grejne sezone neće biti dovedeno u pitanje snabdevanje tržišta potrebnim količinama gasa, ali je pitanje da li će ta kompanija moći finansijski da izdrži predstojeću grejnu sezonu.

Gas bi trebalo da poskupi za 18 odsto, ali o tome će konačnu odluku doneti Vlada Srbije, rekao je Bajatović i dodao da drugi problem predstavlja to što toplane imaju nerealnu cenu grejanja, koja je ispod trržišne.

Direktor "Srbijagasa" je ukazao da problem u poslovanju tog preduzeća predstavljaju neizmireni dugovi toplana, privrede i pojedinih državnih institucija za utrošeni gas.

Bajatović je kazao da nije reč o kampanji za poskupljenje gasa, niti pritisku na Vladu Srbije, već o realnim finansijskim problemima koje će "Srbijagas" imati tokom predstojeće grejne sezone.

"Srbijagas" je u prethodnom periodu već koristio kreditna zaduženja, u ukupnom iznosu od oko 220 miliona evra i može da se zaduži još oko 100 miliona evra, naveo je Bajatović i upozorio da sa sadašnjim cenama gasa i grejanja i nezadovoljavajućim stepenom naplate "Srbijagas" može da izdrži samo do kraja januara 2011. godine.

Posle toga biće otvoren finansijski problem, jer "Srbijagas" mora da plati uvozni gas, predočio je Bajatović i podsetio da Srbija uvozi 95 odsto gasa za svoje potrebe.

"Srbijagas" samo traži da se podeli odgovornost u rešavanju tog problema između vlade, lokalnih samouprava i "Srbijagasa", objasnio je Bajatović.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Energetika, Gas, Grejna sezona

Ličnosti: Dušan Bajatović


Unesite tekst komentara:

<<

22. novembar - 28. novembar 2010.

>>