emg home
RSS

Klinton: Srbija i Kosovo moraju doneti odluku o budućnosti

30. septembar 2010. | 08:22 11:52

Izvor: Beta

Grad: Vašington

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton izjavila je da su SAD i EU spremne da pomognu kako bi Beograd i Priština postigli dogovor, ali je to "na liderima i narodima dve strane koji će morati da donesu odluke o svojoj budućnosti".

"Lično sam veoma puna nade povodom mogućnosti koje stoje pred tim narodima, ako prepreke budu prevaziđene", ukazala je američka zvaničnica u Vašingtonu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Hilari Klinton pozdravila je napore Unije u rešavanju spora između Srbije i Kosova i rekla da su SAD i EU posvećene pružanju pomoći zemljama Balkana u njihovim naporima na putu integracije u evroatlantsku zajednicu.

Klinton je dodala i da se raduje predstojećoj poseti Beogradu i Prištini kroz, kako je rekla, desetak dana.

"Radujem se poseti Beogradu i Prištini i mogućnosti da razgovaram ne samo s liderima već i građanima", rekla je Hilari Klinton.

Ketrin Ešton izjavila je da je veoma važno za napredak u rešavanju pitanja Kosova, da EU, Beograd i Priština sarađuju u tom procesu.

"To sam rekla i predsedniku (Srbije Borisu) Tadiću i (kosovskom) premijeru (Hašimu) Tačiju prošle nedelje, da svi moramo da budemo uključni u taj proces i da budemo konstruktivni u dijalogu, kako bi se našao put napred, a to je evropska budućnost za obe strane", rekla je Ešton.

Dve zvaničnice razgovarale su i o predstojećem samitu SAD-EU u Lisabonu u novembru, kao i o naporima za nastavak pregovora Izraela i Palestinaca i nuklearnom programu Irana i diplomatskom rešavanju tog problema.

"Radujemo se samitu u Lisabonu u novembru, jer smo jači kada radimo zajedno", rekla je Klinton, dodavši da SAD smatraju da je partnerstvo te zemlje sa EU ključno za globalni mir i bezbednost.

Ostavka Sejdiua može da odloži pregovore sa Beogradom

Ostavka kosovskog predsednika Fatmira Sejdiua i nesigurnost oko nastavka koalicije dve najveće partije mogli bi da odlože najavljene pregovore sa Srbijom, izjavio je vršilac dužnosti predsednika Kosova Jakup Krasnići.

"Možda bi bilo najbolje sačekati konstituisanje institucija koje bi proistekle nakon izbora, kako bi one preuzele odgovornost za pregovore, ne samo sa Srbijom, nego i za druge važne odluke, poput privatizacije", izjavio je Krasnići za današnje izdanje dnevnika Koha ditore.

On nije isključio mogućnost započinjanja pregovora sa Beogradom na striktno tehničkom nivou i pre rešenja političke krize koja je nastala nakon ostavke Fatmira Sejdiua.

"Na kraju krajeva, ako dođe do formiranja različitih administrativnih grupa za pregovore, onda pregovori mogu i početi, ali realno neće imati efekta bez stabilnih institucija", dodao je Krasnići, koji je predsednik parlamenta.

Prema njegovim rečima, rešenje za izlazak iz krize je u sporazumu dva koaliciona partnera, Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova, "da nastave partnerstvo u upravljanju zemljom".

"Međutim, novonastalo stanje vodi ka vanrednim izborima kao najboljem rešenju", rekao je Krasnići, koji je dužnost predsednika preuzeo nakon ostavke Fatmira Sejdiua.

Sejdiu, koji je predsednik Demokratskog saveza Kosova, podneo je u ponedeljak ostavku na mesto predsednika Kosova nakon što je Ustavni sud ocenio da je on prekršio Ustav zadržavajući i predsedničku funkciju i mesto lidera stranke.

Dačić: U Vladi još nije bilo razgovora o pregovorima

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da u Vladi Srbije još nije bilo razgovora o predstojećim pregovorima Beograda i Prištine.

Dačić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da o toj temi tek treba da se razgovara, ali da ne veruje da će platforma za pregovore biti drugačija u odnosu na ono o čemu se do sada razgovaralo.

"Do sada nije bilo razgovora između stranaka koje čine vladajuću koaliciju u kom formatu će se voditi pregovori, ko će sve u njima učestovati i koje će biti teme", kazao je ministar, navodeći da razgovori o tome predstoje.

"Sigurno je da Srbija ne može da prihvati nezavisnost Kosova i Metohije. Naravno da Srbija treba da razgovara o svim pitanjima koja se tiču života, ali ne postoji nijedno pitanje koje nije vezano za status", rekao je Dačić.

Pitanje prisustva na ustoličenju patrijarha Irineja u Pećkoj patrijaršiji, kako je naveo Dačić, takođe je vezano za statusne teme.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Pregovori o Kosovu

Ličnosti: Boris Tadić, Fatmir Sejdiu, Ivica Dačić, Hilari Klinton, Ketrin Ešton, Hašim Tači, Jakup Krasnići


Unesite tekst komentara:

01. oktobar 2010. 09:51:02

| Običan građanin

0

SAD EU u u kampanji "Milosrdni anđeo" pokazali su 8ukupno 19 zemalja učesnica) koliko vole srpski narod i kakvu su mu budućnost namenuli. Najavljene posete njihovih zvaničnika dokaz su više one narodne:"Zločinac se vraća na mesto zločina"!

<<

04. oktobar - 10. oktobar 2010.

>>

Povezani naslovi