emg home
RSS

Tadić se susreo sa Obamom

24. septembar 2010. | 15:16 15:24

Izvor: Beta, SRNA, Tanjug

Grad: Njujork

Predsednik Srbije Boris Tadić susreo se sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Barakom Obamom na prijemu koji američki predsednik priređuje svake godine povodom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja se održava u Njujorku.

Tadić je nastavio svoju diplomatsku aktivnost i na tradicionalnom prijemu gde je razgovarao sa većim brojem predsednika država ili vlada.

On je, pre prijema kod američkog predsednika, na marginama redovnog zasedanja Generalne skupštine UN, razgovarao sa šefom diplomatije EU Ketrin Ešton.

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je i sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim. Dva državnika su pozitivno ocenila razvoj rusko-srpskih odnosa i založila se za unapređenje saradnje u najrazličitijim oblastima, saopšteno je danas u Moskvi.

Kako je navedeno u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova, posebna pažnja tokom ovog susreta bila je posvećena problemu Kosova.

Tadić je tokom boravka u Njujorku učestvovao i na sastanku posvećenom Milenijumskim ciljevima razvoja, a imao je i čitan niz bilateralnih susreta tokom kojih je sa sagovornicima razmenio mišljenja o evrointegracijama Srbije i Kosovu.

O evropskim integracijama Srbije i predstojećem dijalogu Beograda i Prištine predsednik Srbije razgovarao je i premijerom Grčke Jorgosom Papandreuom i ministrom spoljnih poslova Španije Migelom Anhelom Moratinosom.

Debata u okviru Generalne skupštine počela je juče, a predsednik Srbije sutra će se obratiti liderima članica UN na Generalnoj skupštini.

"Obama obećao podršku Kosovu"

Američki predsednik Barak Obama obećao je nastavak američke diplomatske podrške nezavisnom Kosovu, saopštio je danas Kabinet kosovskog predsednika Fatmira Sejdiua.

Kako se navodi u saopštenju, Obama je to obećao tokom susreta sa kosovskim predsednikom.

"Bićemo sa vama, podržavaćemo vas u kontinuitetu", rekao je on.

Sejdiu, kosovski premijer Hašim Tači i ministar spoljnih postova Skender Hiseni razgovarali su u Njujorku i sa zamenikom sekretara američkog Stejt departmenta Džejmsom Stajnbergom.

U saopštenju se navodi da je visoki američki diplomata rekao da je stav SAD povodom statusa Kosova nepromenljiv i da nema nejasnoća kada se radi o američkoj podršci nezavisnom i suverenom Kosovu.

Stajnberg je, navodi se dalje, rekao da SAD nastavljaju da koriste svoj uticaj da bi se povećao broj zemalja koje priznaju nezavisno Kosovo.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi