emg home

RSS

Kacin: Otvaranje nove faze u evrointegracijama Srbije

13. novembar 2010. | 12:49

Izvor: Beta

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelko Kacin ocenio je da će Srbija moći da se posveti ispunjenju takozvanih kopenhaških kriterijuma za pristupanje EU tek kada pruži jasne dokaze o potpunoj saradnji s Hagom i normalizuje odnose sa Prištinom.U autorskom tekstu za portal Euraktiv Srbija Kacin je naveo da odluka Saveta EU 25. oktobra da zatraži mišljenje Evropske Komisije o srpskoj kandidaturi za članstvo u EU omogućava otvaranje nove faze u evropskim integracijama Srbije ali i da je izjasno uslovila svaki napredak ka Briselu progresom u dijalogu između Beograda i Prištine i okončanom saradnjom s Haškim Tribunalom“.

"Ovo su dva ključna preduslova koji će jasno biti istaknuta i u Rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji. Iako najveća zemlja regiona sa značajnim resursima, Srbija nije bila u mogućnosti da iskoristi sve svoje potencijale u evropskim integracijama. Razlog za ovo je činjenica da ni deset godina nakon pada Miloševića saradnja s Haškim Tribunalom nije okončana", naveo je slovenački poslanik u EP.

Kacin je, međutim, dodao da su poruke koje stižu ovih dana iz Beograda "ponovo ohrabrujuće, ali je podsetio na reči visokog funkcionera Vlade Srbije da glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca zanimaju konkretni rezultati, a ne naše izjave".

Kao jednu od ključnih oblasti u kojima treba sprovesti reforme kako bi Srbija dobila pozitivnu ocenu i kvalifikovala se za članstvo u EU, Kacin je naveo vladavinu prava i konstatovao da je od 2000. godine pravosuđe bilo "jedina grana vlasti koja nije prošla kroz sistematsku reformu".

Rezolucija (EP) će zato jasno pozdraviti spremnost Beograda da krene u sveobuhvatnu reformu pravosudnog sistema. Međutim, način na koji je sproveden opšti izbor sudija i tužilaca ne zadovoljava neke standarde koji se moraju ispuniti. Kriterijumi izbora nisu bili transparenti i jasno postavljeni. Prvobitnom koncepcijom reforme nije čak ni bila predviđena mogućnost podnošenja žalbi na odluke Visokog saveta sudstva o postavljanju sudija i tuzilaca, naveo je Kacin.

On je, međutim, dodao da je učinjen veliki korak već samim početkom reforme, ali da će biti neophodno proći "opet kroz neke aspekte ovog procesa kada jednom bude izabran stalni sastav Visokog saveta sudstva i tužilaca", kao i da primena standarda ostaje najveća "rak rana" zemlje Srbije.

Kacin je izrazio žaljenje što Srbija nije postigla napredak u borbi protiv korupcije i u slobodi medija, navodeći da je stepen percepcije korupcije, iskazan u istraživanju Transparensi internešnel "nezamisliv u državi u kojoj je čvrsto uspostavljena vladavina prava".

"S druge strane, medijske slobode nisu samo pitanje dostupnosti informacija, već i pitanje uspostavljanja jednog od osnovnih mehanizama očuvanja i unapređenja demokratije. Napadi na novinare, koncentracija vlasništva kao i politička interferencija su neki od ključnih problema na kojima će sadašnja i buduće vlade morati da rade", ocenio je izvestilac EP za Srbiju.

Prema oceni Kacina, Srbija je u protekle dve godine postigla mnogo na putu ka EU, podsećajući i na ukidanje viza za zemlje Šengena 2009. godine, stupanje na snagu Privremenog trgovinskog sporazuma februara ove godine i početak procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

„Ovo su sve male pobede na putu ka EU i njih treba iskoristiti kao podsticaj da se uklone i preostale prepreke koje dele Srbiju od statusa kandidata i otpočinjanja pregovora o članstvu u EU“, naveo je Jelko Kacin.

Ceo autorski tekst Jelka Kacina možete preuzeti sa portala Euraktiv Srbija www.euractiv.rs

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

13. novembar 2010. 18:00:00

| Zoran

0

Na svu sreću imamo naše "velike prijaatelje" da nam između redova razjasne da mi, u stvari, nikada nećemo uću u EU.

To je, uostalom, jasno svakom detetu i svakom seljaku u Srbiji. Srbija nema ni jedan razlog da ne želi da uđe u EU. EU nas, međutim, ne želi.

Marketinška farsa koja se oko toga pravi je, na žalost, stalni izvor provociranja i ponižavanja ljudi u Srbiji, u čemu, očigledno, posebno uživaju naši "veliki" bivši prijatelji.

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Buzek: Srbija se značajno približila EU

    03. novembar 2011. 18:11 |

  • Buzek: Članstvo Srbije u EU jeste opipljiva perspektiva

    02. novembar 2011. 15:11 |

  • Kacin: Status kandidata za Srbiju je u interesu EU

    03. oktobar 2011. 17:10 |