emg home
RSS

USAID obezbeđuje 1,5 milijardi evra za „čistu energiju“

15. novembar 2010. | 13:46

Izvor: Emg.rs

Agencija SAD za međunarodni razvoj radi s nekoliko investitora, koji zajedno mogu da donesu više od 1,5 milijardi evra vredne investicije u dobijanje energije iz vetra u Srbiji, rekla je ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik na konferenciji o investicijama u obnovljive izvore energije u Srbiji.

Za realizaciju tih ulaganja neophodne su reforme u zakonodstvu, a najvažnije je pitanje povezivanja na elektromrežu.

Meri Vorlik kaže da, izuzimajući hidropotencijal, Srbija koristi manje od jedan odsto raspoloživih izvora energije iz obnovljivih izvora.

Nikola Rajaković, državni sekretar u Ministarstvu energetike, rekao je da će se Srbija u narednih pet do sedam godina truditi da privuče dve milijarde evra u obnovljive izvore energije. U naredne dve godine, ta ulaganja bi trebalo da dostignu pola milijarde evra, rekao je Rajaković, predstavljajući tom prilikom četiri vodiča sa informacijama za investitore zainteresovane za ulaganje u obnovljive izvore energije u Srbiji.

Vodiči pružaju detaljne mape puta kroz postojeće zakone i regulative za biomasu, male hidroelektrane, geotermalne izvore i vetar. Svaki od njih detaljno opisuje administrativne procedure i identifikuje relevantne institucije i dokumenta za planiranje i izradu projekata.

Tim vodičima trebalo bi da budu rešene pravno-regulativne prepreke i iskorišćen veoma veliki potencijal zemlje za ulaganje u obnovljive izvore energije. To će biti velika razvojna šansa za srpsku energetiku i privredu u celini jer postoji veliko interesovanje investitora za tu vrstu ulaganja, rekao je on.

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas kazao je da će Nemačka nastaviti da podržava razvoj energetskog sektora Srbije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Investicije, Obnovljivi izvori energije

Ličnosti: Volfram Mas, Nikola Rajaković, Meri Vorlik

Institucije: Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, Agencija SAD za međunarodni razvoj


Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi

  • Počinje Ekonomski samit Srbije

    01. novembar 2010. 09:11 |

  • Dodeljene nagrade Virtus

    04. decembar 2010. 19:12 |

  • Dinkić: Sandžaku potrebna nova radna mesta (VIDEO)

    29. novembar 2010. 16:11 |