emg home
RSS

Počeo sastanak mešovite komisije Srbije i Ukrajine (VIDEO)

25. novembar 2010. | 14:53

Izvor: Beta

Zasedanje Međuvladine komisije za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Srbije i Ukrajine, prvo nakon osam godina, počelo je danas u Beogradu."Za devet meseci ove godine ukupna robna razmena dve zemlje iznosila je 365 miliona dolara, uz deficit na strani Srbije od 43,2 miliona dolara", rekao je na otvaranju dvodnevnog skupa ministar poljoprivrede Srbije i predsedavajući srpskog dela Komisije Saša Dragin.

On je kazao da je Ukrajina značajan partner Srbije i po obimu izvoza je na 14 mestu, a po uvozu na 17 mestu, ističući i da su bilateralni odnosi dve zemlje stabilni i da se zasnivaju na principima međusobnog poštovanja suvereniteta i integriteta.

     "Ukrajina je od 2001. do avgusta ove godine uložila 4,7 miliona evra u Srbiju, dok su dva najveća investitora iz Srbije u tu zemlju Sintelon iz Bačke Palanke, koji je uložio 60 miliona evra, kao i novosadska MK grupa koja je zakupila 50.000 hektara zemlje i izgradila najveći silos u Ukrajini kapaciteta 113.000 tona", naveo je Dragin.

Dodao je da su, prema podacima Narodne banke Srbije, ukupana potraživanja ukrajinskih preduzeća prema srpskoj strani 300.000 dolara, dok potraživanja preduzeća iz Srbije prema Ukrajini iznose oko milion evra.

Zamenik ministra ekonomije i zamenik predsednika ukrajinskog dela Komisije Valerij Pjatnicki istakao je da je Srbija bila i ostala ključni partner Ukrajine na Balkanu i dodao da će naredne godine za obe zemlje biti plodne za dalju saradnju, jer su evropske integracije zajednički cilj.

Ocenio je da će pregovori sa o pristupanju Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) biti "plodni", da će se odraziti na bilateralnu sardnju i izrazio spremnost da maksimalno iskoristi vreme u Beogradu, kako bi se što detaljnije razmotrilo to pitanje.

Srbija i Ukrajina još nisu usaglasile soprazum o međusobnoj trgovini u okviru STO, a na početku pregovora dve zemlje o pristupanju Srbije toj organizaciji Ukrajina je, pored ostalog, podnela zahtev srpskoj strani da smanji carine u oblasti poljoprivrede za više od 700 tarifnih oznaka.

Pjatnicki je kazao da se statistički podaci dve zemlje razlikuju i da bi bilo potrebno da se uspostavi saradnja u toj oblasti, ali i u oblasti carinske kontrole.

On smatra da je saradnja moguća u oblasti farmaceutske industrije, odnosno da postoji interes ukrajinske strane da se njihovi farmaceutski proizvodi plasiraju na tržište Srbije.

Na satanku će se razmatrati realizacija dogovora postignutih na drugom zasedanju Komisije, predlozi za unapređenje trgovinske i ekonomske saradnje, sporazum o slobodnoj trgovini, investiranje, pravna regulativa i perspektive ekonomske sardnje u oblasti poljoprivrede, saobraćaja, telekomunikacije, energetike.

Trećem zasedanju Komisije prisustvuju predstavnici srpskih ministarstava spoljnih poslova, ekonimije, infrastrukture, telekomunikacija i poljoprivrede, kao i predstavnici ambasade Srbije u Kijevu.

Ukrajinsku delegaciju čine predstavnici minisatrstava spoljnih poslova, poljoprivrede, transporta i veza i ambasador Ukraijine u Srbiji. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

29. novembar - 05. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi