emg home
RSS

Drašković: Pregovori s Prištinom moraju biti brzi i iskreni

03. decembar 2010. | 11:19

Izvor: Beta

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio da predstojeći pregovori Beograda i Prištine moraju biti brzi i iskreni i da ne bi smela da se ponovi pogrešna državna strategija o Kosovu u poslednjih 10 godina.

"Kao država smo u velikoj opasnosti ako dopustimo profesionalnim Srbima da ponovo eksperimentišu i da u tim pregovorima vraćaju stvari na početak i da pokušaju da se 10 godina stara pogrešna državna kosovska strategija vrati na stare šine", rekao je Drašković.

On je dodao da s nespokojstvom sluša najave o tim pregovorima i da stiče utisak da neko u Srbiji planira da dijalog s Prištinom predstavi kao prvi dijalog i prve pregovore, koji na kraju treba da se završe nekim razgovorom o statusu.

"To je velika opasnost. Mislim da pregovori moraju da budu brzi i da budu iskreni", rekao je Drašković, navodeći da sve što bude dogovoreno između Beograda i Prištine treba da ima pečat i garancije Evropske unije.

Prema njegovoj oceni, Srbija bi trebalo da uslovno prizna takozvani nestatusni deo plana Martija Ahtisarija, sa zahtevom da bude pojačan u nekim oblastima, i to rešenjima iz plana Z4, koji je bio ponuđen Srbima u Hrvatskoj.

"Na Kosovu moramo da branimo ono što je Jerusalim Srbije, a to su naše crkve manastiri, istorijski, duhovni spomenici i naš narod na Kosovu. Da li smo za odbranu srpskog Jerusalima ili smo za suverenitet nad nesrpskim hektarima, to je pitanje na koje moramo da odgovorimo", rekao je Drašković.

"Mora biti odgovoreno i na pitanje imamo li pravo da vodimo promašenu politiku koja ignoriše činjenicu da je Slobodan Milošević uvukao Srbiju u sukob s NATO-om i da je taj sukob okončan progonom svake državne vlasti sa Kosova, da smo mi tu međunarodnu obavezu prihvatili i da je ona i u Kumanovskom sporazumu i u rezoluciji 1244.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Slobodan Milošević, Vuk Drašković

Institucije: NATO, EU


Unesite tekst komentara:

<<

06. decembar - 12. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi

  • SPO izlazi na kosovske izbore

    06. novembar 2010. 19:11 |

  • Hilari Klinton: Sud zatvorio pitanje nezavisnosti Kosova

    13. oktobar 2010. 16:10 |

  • Kesić: Izbori će produbiti podele među kosovskim Srbima

    06. decembar 2010. 09:12 |