emg home
RSS

Povećati broj preventivnih lekarskih pregleda

15. decembar 2010. | 12:52

Izvor: Beta

Potrebno je povećati broj preventivnih lekarskih pregleda žena kako bi se na vreme otkrila i lečila maligna oboljenja, poput raka dojke i grlića materice, poručili učesnici skupa Zdrava žena, nova vizija i nacionalni akcioni plan.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da je u Srbiji ove godine obavljeno više od 50.000 preventivnih mamografskih pregleda. "U Srbiji se godinama nije radilo više od 20.000 ili 25.000 dijagnostičkih mamografskih pregleda. Ove godine obavili smo tri puta toliko", naveo je ministar.

On je istakao da u poslednje dve godine u Srbiji stagnira broj žena obolelih od raka grlića materice, a smanjuje se broj smrtnih slučajeva u vezi s komplikacijama tokom trudnoće ili na porođaju.

"Da bi se unapredilo zdravlje žena, potreban je napor svih činilaca, porodice, lokalne zajednice i političkih struktura", kazao je ministar.

On je ocenio da Srbija ima jednu od najrazgranatijih mreža zdravstvenih ustanova u Evropi. "U Srbiji nema zaseoka odakle nije moguće stići, i peške ako treba, do prve ambulante i zdravstvene jedinice", kazao je Milosavljević i dodao da Ministarstvo zdravlja nije prihvatilo sugestije da se uštedi ukidanjem ginekologa i pedijatara u domovima zdravlja.

Potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić pozvala je žene da međusobno više razgovarajui o zdravlju i da i pored porodičnih obaveza nađu više vremena za redovne lekarske preglede. "U uobičajnom ženskim razgovorima treba da ubacimo i pitanja da li smo nedavno bile kod lekara i koliko smo odlagale da to obavimo", rekla je Gordana Čomić.

Direktorka Agencije SAD za međunarodni razvoj Suzan Fric rekla je da Srbija treba da poveća broj preventivnih pregleda koji će umanjiti broj malignih oboljenja. "U Evropskoj uniji četvrtina poseta lekaru je u preventivne svrhe", ukazala je ona.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi