emg home
RSS

Snežana Malović: Sporazumi za efikasniju borbu protiv kriminala

27. oktobar 2011. | 11:48

Izvor: Beta

Ministarka za pravosuđe Snežana Malović izjavila danas da bi sporazumi Srbije i Slovenije o izručenju i pravnoj pomoći trebalo da unaprede borbu protiv kriminala i efikasnije procesuiranje najtežih krivičnih dela, poput organizovanog kriminala.

"Ugovor sa Slovenijom i slični ugovori u regionu posebno će omogućiti saradnju u otkrivanju, gonjenju i kažnjavanju počinilaca najtežih krivičnih dela, kao što su dela organizovanog kriminala", rekla je Snežana Malović na sednici Skupštine Srbije obrazlažući predložene sporazume.

Ministarka pravde je navela da sporazum Srbije i Slovenije o izručenju detaljno reguliše forme izručenja okrivljenih i osuđenih, što će stvoriti obaveznije oblike saradnje dve zemlje.

Ona je navela slučaj Dragana Paravinje, okrivljenog u Hrvatskoj za teško ubistvo, a postupci protiv njega se vode i u BiH, dok je Srbija tražila izručenje. "Takvi slučajevi ukazuju na neophodnost sklapanja ugovora o izručenju sa Slovenijom i drugim zemljama jer samo tako dajemo šansu saradnji pravosudnih organa i sprečavamo mogućnost da počinioci izbegavaju krivično gonjenje", rekla je Snežana Malović.

Ona je dodala da bi sporazumi o saradnji Srbije u oblasti odbrane s Hrvatskom, Mađarskom i Nigerijom trebalo da unaprede saradnju s tim zemljama.

Saradnja Srbije i Hrvatske u oblasti odbrane je relativno intenzivna i ima prostora za unapredjenje, navela je ministarka pravde i istakla da je u rastu broj aktivnosti u oblasti vojne saradnje. Srbija i Hrvatska, kako je navela, razmenjuju iskustva o međunarodnim misijama, transformaciji sistema odbrane i sarađuju u oblasti telekomunikacija. "Sporazum otvara mogućnost održavanja zajedničkih vojnih vežbi", rekla je Snežana Malović.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi