emg home

RSS

Đelić: Odgovori na Upitnik gotovi do 31. januara

18. decembar 2010. | 08:55

Izvor: Beta

Vicepremijer Božidar Đelić rekao da će Srbija 31. januara naredne godine predati odgovore na Upitnik Evropskoj komisiji i naveo da, godinu dana po ukidanju viza građanima Srbije bezvizni režim nista ne ugrožava.

Đelić je sinoć na svečanosti u Skupštini Beograda, povodom obeležavanja godišnjice ukidanja viza, rekao da je 2010. obeležila živote građana Srbije i da je u njoj napravljeno nekoliko veikih koraka ka EU. "To je bila godina koja je obeležila naše živote, u kojoj smo posle 19 godina mogli da putujemo bez viza u
Evropu. Nade koje smo imali da će ovaj veliki korak imati za naše građane se potvrđuje", rekao je Djelić.

Prema njegovim rečima, u međuvremenu je Srbija je napravila nekoliko krupnih koraka ka Evropi jer su u junu članice Unije odlučile da počnu ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruženju, a u oktobru je kandidatura Srbije prosleđena na razmatranje Evropskoj komisiji.

"Na kraju je komesar za proširenje EU Štefan File je doneo obiman Upitnik i već 31. januara sledeće godine ćemo s premijerom Mirkom Cvetkovićem u Briselu uručiti odgvore na pitanja", kazao je on.

"Bilo je određenih problema sa lažnim azilantima, ali to je rešeno. Nastavićemo da pokazujemo da to ne ugrožava naše evropske partnere, da ćemo nastaviti da putujemo, ali i da ćemo se vraćati", rekao je
Đelić.

Ambasador Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer rekao je da je potrebno, kako bi građani Srbije i dalje uživali u ovoj pogodnosti, da se svi odgovorno ponašaju i da se poštuju pravila bezviznog režima.

"Poželeo bih da iduća godina bude godina još jednog simboličnog koraka i da taj korak bude dobijanje članstva za EU", rekao je Dežer.

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas rekao je da Srbija mora mnogo stvari još da uradi na putu ka EU, i u političkom i u domenu privrede.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi