emg home
RSS

Dačić: DS i SNS teže dvopartijskom sistemu

13. januar 2011. | 09:32 12:22

Izvor: RTS, B92

Socijalistička partija Srbije neće podržati promene izbornih zakona i Ustava Srbije koje bi vodile stvaranju dvopartijskog sistema, kaže predsednik SPS-a Ivica Dačić.

"Nemam nameru da podržavam promene izbornih zakona ili Ustava da bih pomogao Demokratskoj stranci i Srpskoj naprednoj stranci da stvore dvostranačku Srbiju", rekao je Dačić za RTS i dodao da DS i SNS teže stvaranju dvopartijskog sistema, što on ne smatra korisnim za Srbiju.

Dačić je rekao da se može razgovarati o promeni izbornog zakona, ali da nije politički korektno reći da je većinski izborni sistem bio nepravedan za vreme Slobodana Miloševića, a da bi sad bio dobar. "Ko je prošao cenzus od pet odsto ima pravo na političko predstavništvo i valjda je to demokratskiji princip od većinskog izbornog sistema, u kom neko može da osvoji 35 odsto glasova i da ne uđe u parlament", rekao je on.

Dačić je rekao da nije saglasan s tim da se pojedine teme plasiraju u javnost i da se zatim SPS predstavlja kao prepreka demokratskim promenama. "Koje su to demokratske promene? Novi zakon o medijima? Da li je demokratska tekovina povratak na Miloševićev sistem iz devedesetih godina?", zapitao je Dačić i dodao da treba odvojiti politički marketing od političke realnosti.

Dačić je ukazao i na opasnost od, kako je rekao, devalviranja Parlamenta, dodavši da Vojislav Koštunica, kad je bio premijer, nije voleo da dolazi u Skupštinu. "To se smatralo brbljaonicom, a to je najviši zakonodavni organ. Sutra će se reći d aim ne trebaju sudije, ni policajci jer su korumpirani. Ako kažete da možete bez tih institucija, to je put ka njihovom ukidanju", rekao je Dačić.

 

Jelena Trivan: Dvopartijski sitem ni za 100 godina

Komentarišući Dačićevu izjavu, potpredsednica DS-a Jelana Trivan je navela da je Srbija daleko od dvopolarnog sitema, ma koliko to političke stranke želele. "Dvopartijski sistem u Srbiji neće biti moguć za 100 godina", rekla je ona i dodala da je priča o tome u Srbiji besmislena, nerealna i bezrazložna, bez obzira na to što svaka stranka ima želju da bude najveća i da u sebe apsorbuje što veći broj malih stranaka.

Jelena Trivan je ocenila da je Dačić političar koji zna šta govori, ali je dodala da ne znači da je uvek u pravu. Prema njenim rečima, lider SPS-a je s tom pričom naveo bojazan i legitimno branio interese jedne manje stranke.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

14. januar 2011. 12:36:01

| Nebojsa Krstic

0

Ne teže dvopartijskom već jednopartijskom sistemu. Ali tropartijskom svakako ne teže ni jedni ni drugi. Pa da zavise od tebe lolo jedna.
Iskusan si i znaš da će oni uraditi ono čemu teže.
Kvit!

<<

17. januar - 23. januar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • Nikolić: Nećemo praviti Vladu s DS-om

    11. januar 2011. 08:01 |

  • Dačić: Ne isključujem mogućnost koalicije DS-a i SNS-a

    06. januar 2011. 11:01 |

  • Dačić: Moguća postizborna koalicija DS-SNS

    04. januar 2011. 10:01 |