emg home

RSS

Đelić: Službe rade u dogovoru s Bramercom

18. januar 2011. | 09:25

Izvor: Beta

Grad: Strazbur

Vicepremijer Božidar Đelić u raspravi s poslanicima Evropskog parlamenta naglasio da nema nikakve sumnje oko političke volje vlasti u Beogradu da okončaju saradnju s Haškim sudom.

Đelić je na pitanja poslanika Spoljnopolitičkog odbora EP istakao da srpske bezbednosne službe rade u dogovoru s tužiocem Haškog suda Seržom Bramercom i podvukao da će Ratko Mladić biti izručen Tribunalu.

Đelić je dodao da su neutemeljene bilo kakve tvrdnje oko nesporazuma u saradnji srpskih vlasti i Bramerca. On je predočio da je Srbija svesna da će Bramercovi izveštaji UN u junu i decembru ove godine biti presudni za to da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU. "A mi ćemo učiniti sve u svojoj moći da ti izveštaji budu povoljni", rekao je Đelić.

 

Đelić: Ne želimo zamrznut sukob

Odgovarajući na pitanja kako Srbija vidi buduće odnose s Kosovom i konkretno hoće li biti rešena sporna pitanja oko kosovskog carinskog pečata i dalje uključivanja Kosova u regionalnu trgovinu, Đelić je ukazao na činjenicu da je regionalni sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA u ime Kosova potpisao UNMIK. “Po međunarodnom zakonu, nužno je dobiti saglasnost svih potpisnika sporazuma da bi se takav međunarodni dokument menjao”, naveo je Đelić i dodao da vlasti u Prištini jednostrano pokušavaju da promene sporazum.

On je kazao i da kosovske vlasti na carinski pečat stavljaju naziv "Republika Kosovo", što je za Srbiju neprihvatljivo. Đelić je naveo da je Srbija ponudila više kompromisnih predloga i u očekivanom dijalogu s Prištinom bi želela da se reši i taj problem. "Mislim da ćemo, ako postoji dobra volja na obe strane, moći da uz pomoć evropskih prijatelja dođemo do rešenja dogovorom", istakao je Đelić.

On je naglasio da postoji volja za rešavanje svih problema i da Srbija nikako ne želi da ima zamrznuti sukob, već je spremna za kompromis.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi