emg home
RSS

Tadić: Hitno istražiti optužbe iz izveštaja Dika Martija

26. januar 2011. | 13:53 15:52

Izvor: Beta

Grad: Strazbur

Predsednik Srbije Boris Tadić pozdravio usvajanje rezolucije o trgovini ljudskim organima na Kosovu u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i zatražio hitnu, potpunu i nezavisnu istragu o optužbama iz izveštaja Dika Martija.

Tadić je u obraćanju poslanicima PS SE danas rekao da je za Srbiju pomirenje strateški i moralni imperativ i pozvao zemlje regiona na zajedničku borbu protiv organizovanog kriminala. On je istakao da organizovani kriminal ugrožava politiku, ekonomiju i društvo i založio se za stvaranje strateškog saveza protiv organizovanog kriminala.

"Ako i dok svi ne sarađujemo u borbi protiv te strašne pretnje, naš region i moja zemlja će biti sprečeni u ostvarenju najvažnijih težnji", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da srpske bezbednosne službe imaju dva glavna cilja, a to su hapšenje Ratka Mladića i borba protiv organizovanog kriminala.

"Moje mišljenje je da svi zločini moraju da budu istraženi. Mi moramo da znamo šta je istina o svim tim slučajevima. U tom kontekstu, svi izveštaji su veoma korisni u stvaranju boljih uslova za naše odnose na Zapadnom Balkanu", rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

Tadić je rekao da se region Zapadnog Balkana posle teške poslednje decenije XX veka nalazi u procesu oporavka i pomirenja. "Srbija će uraditi sve što je moguće da istraži sve slučajeve ratnih zločina i da pokuša da nađe Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Istovremeno očekujemo da će institucije drugih država i njihove vlasti učiniti sve što mogu u vezi sa istragama o tome šta se dogodilo pre dve decenije", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije poručio je da je budućost regiona u EU i dodao da odnosi među državama Zapadnog Balkana u ovom trenutku najbolji za poslednje dve decenije.

   

Jagland i Tadić za ozbiljnu istragu


Predsednik Srbije Boris Tadić i generalni sekretar Saveta Evrope (SE) Torbjorn Jagland složili su se danas u Strazburu da je potrebno sprovesti ozbiljnu istragu o navodima o nelegalnoj trgovini organima na Kosovu iznetim u izveštaju izvestioca SE Dika Martija.

"Povodom izveštaja Dika Martija o nelegalnoj trgovini organima na Kosovu potrebno je da te ozbiljne optužbe budu istražene. One ne smeju da budu ostavljene bez odgovora, jer ukoliko se to desi, to će stvoriti nove probleme u regionu (Balkana)", rekao je Jagland na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Tadićem.

Predsednik Srbije je zahvalio Jaglandu na tome što je Parlamentarna skupštine SE juče usvojila Martijev izveštaj, ocenjujući da je to veoma važno "u smislu odbrane ljudskih prava" i istakao da treba, takođe, utvrditi "koja institucija bi bila sposobna da sprovede veoma ozbiljnu istragu", i na njenom kraju dođe do istine o onome što se desilo.

Jagland je ukazao da ako navodi iz Martijevog izveštaja "ne budu istraženi na odgovarajući način" to bi moglo da ugrozi obećanja koje je SE dala u poslednje dve decenije u smislu izgradnje svetskog poretka koji će se bazirati na vladavini prava.

"Pravda mora da postoji za sve, i zato je sada veoma važno da nadležni organi istraže tvrdnje iz izveštaja", poručio je Jagland.

Tadić je u tom smislu dodao da "ono što se desilo u poslednjoj deceniji 20. veka na tlu bivše Jugoslavije treba da bude istraženo".

"Svako ko je optužen za ratne zločine treba da se suoči sa pravdom. Zato će srbija i dalje insistirati na okončanju saradnje sa Haškim tribunalom, kao i na hapšenju i isporučenju u Hag preostala dva optuženika - Ratka Mladića i Gorana Hadžića", rekao je srpski predsednik.

Dvojica zvaničnika su, kako su naveli, razgovarali i o reformskim procesima u Srbiji, neophodnim za dalji tok evrointegracija.

"Razgovarali smo o reformi pravosuđa (u Srbiji), koja je ključna u smislu vladavine prava i budućih napora u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i terorizma... jer nam je cilj da stvorimo bezbednije i prosperitetnije društvo u Srbiji", poručio je Tadić.

   

Euleks: Istraga o Martijevim navodima kad stignu dokazi


Portparol Euleksa Aleksandra Džordž rekla je danas da ta misija neće početi istragu o navodima Dika Martija dok joj ne stignu dokazi.

"Euleks neće početi istragu povodom optužbi u izveštaju Martija dok ne dobije konkretne dokaze. Euleks se dva puta pismeno obratio Martiju tražeći da tužilaštvu u okviru Euleksa preda bilo koju informaciju ili dokaz koji može da rasvetli optužbe iznete u njegovom izveštaju, ali do sada ništa nismo primili. Trenutno se ne vodi nikakva istraga", rekla je Džordž za Radio Slobodna Evropa. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

31. januar - 06. februar 2011.

>>