emg home

RSS

Nacrt zakona o posredovanju u prometu nekretnina

30. januar 2011. | 14:06

Izvor: Emg.rs

Ministarstvo za trgovinu pripremilo Nacrt zakona o posredovanju u prometu nekretnina koji treba da obezbedi pravnu sigurnost svim građanima koji koriste usluge posrednika u prometu nekretnina. Nacrt je objavljen na www.mtu.gov.rs.

Nacrt predviđa da se za svaki posao posredovanja u prometu nekretnina mora biti zaključen ugovor, u pisanoj formi, a posrednik se obavezuje da obezbedi pravnu pomoć za potrebe nalogodavca u pregovaranju i sastavljanja ugovora o prometu nekretnina.

Uvodi se obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik obavljanjem posredovanja mogao da uzrokuje nalogodavcu, uz maksimiziranje provizije za posredovanje u prometu nekretnina, odnosno posredovanje u iznajmljivanju nekretnina. Visina posredničke naknade za jednu nekretninu je šest odsto od ostvarene cene u posredovanom pravnom poslu, ali to ograničenje ne važi ako je ostvarena cena u posredovanom pravnom poslu manja od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Visina naknade kod zakupa je najviše dve ugovorene mesečne zakupnine.

Za firme i preduzetnike se uvodi obaveza upisa u Registar, dok će agenti imati obavezu upisa u Imenik agenata i polaganja stručnog ispita.

Zakon obavezuje posrednike i da ministarstvo trgovine periodično izveštavaju o obavljenim transakcijama, što će doprineti jačanju finansijske discipline, a omogućiće i formiranje baze podataka za trajno formulisanje politike razvoja i unapređenje regulative u toj oblasti.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

08. mart 2011. 16:31:57

| Vanja

3

Ništa novo, klasika za Srbiju. Uvodi se neka vrsta monoplola u vidu "obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu" ne znam kakvu štetu može da nanese posrednik ,ono što bode oči je Članu.5 stavu 2 propisuje se da posrednik mora položiti depozit od najmanje 25.000.00€ do 75.000.00€ (p.s. neznam zašto to autor ovoga teksta nije "obradio") citiraću taj stav iz nacrta zakona " Za štetu koju bi posrednik mogao da prouzrokuje obavljanjem posredovanja minimalna suma osiguranja iznosi 25.000,00 € u dinarskoj protivrednosti po jednom štetnom događaju, odnosno ukupno 75.000,00 € za sve odštetne zahteve u jednoj osiguravajućoj godini." To će većinu (p.s. čitaj 90%) preduzeća i preduzetnika koji su i pored teškoća svih ovih godina uspešno poslovali ostaviti van zakona to jest ko nema min.25.000.00€ ostaje bez hleba iako se ni ne nazire kakvu štetu posrednik može naneti prodavcu ili kupcu. Prosto prodavac zna cenu za koju želi da proda svoju nepokretnost a kupac zna koliko može ili želi da ponudi za željenu nepokretnost advokat ,katastar i SUD su tu da sve što se tiče Vlasničkog lista i ispravnosti dokumentacije, ugovora o kupoprodaji nepokretnosti bude po zakonu i pozitivnim propisima, šta tu može da "skrivi" posrednik koji u procesu samo marketiški isprati određenu nepokretnost i istu prezentuje potencijalnom kupcu te spoji dve strane i potrudi se da procedura pregovora i kupoprodaje prođe kako treba.Zar nisu posrednici ti koji su svih ovih godina nosili teret nesređenog katastra, loših zakona koji se tiču vlasništva nad nepokretnostima itd., čak i u tim vremenima posrednik nije mogao da prouzrokuje bilo kakvu štetu prodavcu ili kupcu. A evo još jednog člana koji bode oči a to je Član.6 u kome se propisuje šta posrednik mora da ispuni i preda Ministarstvu da bi ministarstvo izdalo nalog da može da posluje ,te na kraju u stavu .6 kaže ,citiraću "Ako Ministarstvo ne donese rešenje o ispunjavanju uslova za obavljanje posredovanja u prometu nepokretnosti podnosilac zahteva može da raskine ugovor iz stava 1. tačke 3. ovog člana i traži povraćaj premije osiguranja." a nigde ne piše po kojim osnovima Ministarstvo može da ne donese rešenje ako su svi uslovi iz stava 1. ovog člana ispunjeni, koji je to tajanstveni kriterijum. Ovo rešenje će samo dovesti do još mnogo nezaposlenih ,nezadovoljnih i gladnih a pomoći šačici da preuzme celo tržište nepkretnostima samo za sebe.

17. jun 2011. 16:51:27

| МИЋКО ПС

0

Па, шта ће Србији српске агенције!? Ето нам Ремакс, купујте франшизе и инострану "памет",доћи ће Колдвел Банкар итд. а Срби нека се одлуче: или да буду робови или да иду на пецање (али ни то неће моћи јер се и ту спрема квака!). Интересантно је чути мишљење "малих" чланова УППН - који је
њихов мотив да подрже овакво срање од предлога нацрта??! Или сви сматрају да су "велики"? За руководство УППН-а је све јасно: биће главни за продају лиценци итд. (живи били па видели,већ се маркирају позиције)
Све у свему, капитализам је дефинитивно канцер човечанства, само се ситне душе надају да ће шлихтањем добро проћи, али нису свесни да ко се додворава хијенама, само је питање дана када ће бити рашчеречен !

<<

23. april - 29. april 2012.

>>