emg home

RSS

Snežana Malović dobila podršku EU za reformu pravosuđa

01. februar 2011. | 12:08 20:27

Izvor: Beta, Emg.rs

Grad: Brisel

Ministarka za pravosuđe Snežana Malović izjavila u Briselu da je komesarka EU za pravosuđe Vivijan Reding podržala dosadašnje korake Srbije u reformi pravosuđa.

Premijer Srbije Mirko Cvetković i Snežana Malović su u susretu s Vivijan Reding razgovarali o reformi pravosuđa, koja će i ubuduće biti sprovođena u saradnji s Evropskom komisijom. Snežana Malović je naglasila da očekuje da će veži deo reformi i drugi ključni zadaci biti obavljeni pre no što u oktobru komesar EU za proširenje Štefan File objavi izveštaj Evropske komisije o reformama u Srbiji. To će biti presudno za odluku Saveta ministara EU da Srbiji odobri status kandidata za članstvo i datum početka pregovora.

Snežana Malović je naglasila da je Vivijan Reding izvestila o promenama vezanim za opšti izbor sudija i tužilaca, izmenu procedure rada u civilnim i krivičnim postupcima, izmenana u postupku izvršenja, promeni organizacije rada i o promeni svesti u javnosti prema tim pitanjima. Vivijan Reding su dati na uvid i rezultati rada srpskih sudova, s obzirom na glavne postavljene ciljeve efikasnijeg rešavanja sudskih postupaka, jačanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, rekla je Snežana Malović.

Ona je saopštila da je dogovoreno da srpske vlasti ubuduće tešnje saradjuju s direktoratima EU za proširenje i pravosuđe.

U žiži razgovara je bilo i pitanje opšteg izbora sudija i tužilaca i procedura rada, a sagovornici u EK su pozdravili usvajanje zakonskog okvira za izbor Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca uz izmenjene procedure.

 

Kacin: Uspostavljanje pravne države ključno za ulazak u EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas u Briselu da je uspostavljanje pravne države ključno za nastavak evropske integracije Srbije.

Kacin se u Briselu sastao s ministarkom za pravosuđe Snežanom Malović, s kojom je razgovarao o koracima Vlade Srbije u otklanjanju sumnje u kvalitet reforme pravosuđa, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

Evropski poslanik pozdravio je poteze koje je u tom pravcu napravila ministarka kako bi uspostavljanje vladavine prava bio ključ za nastavak evropskih integracija Srbije.

Kacin je pohvalio i tesnu saradnju Evropske komisije i Ministarstva pravosudja u oblasti reforme pravosuđa Srbije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi

  • Sudija: Uloga u VSS-a čista forma, dekor i protokol

    23. decembar 2011. 11:12 |

  • Snežana Malović: Izmene Zakona za efikasniji rad Ustavnog suda

    21. decembar 2011. 12:12 |

  • Kacin: Nužno normalizovanje odnosa sa Prištinom

    09. decembar 2011. 15:12 |