emg home

RSS

Minimalna zarada u poljoprivredi, duvanskoj i prehrambenoj industriji 95 dinara po satu

09. februar 2011. | 13:38

Izvor: Beta

Minimalna zarada u poljoprivredi i duvanskoj i prehrambenoj industriji biće 95 dinara po satu, dogovorili Samostalni sindikat zaposlenih u tim delatnostima i Unija poslodavaca.

Potpisivanju Kolektivnog ugovora sindikata i Unije prisustvovao je i ministar za rad Rasim Ljajić, koji je najavio da će posle duže pauze iduće nedelje biti održana sednica Socio-ekonomskog saveta. "Očekujem da će Savez samostalnih sindikata preporučiti prošireno dejstvo za taj granski kolektivni ugovor i ugovor u oblasti građevine", rekao je Ljajić.

Ti prošireni kolektivni ugovori, prema njegovoj oceni, trebalo bi da podstaknu potpisivanje i drugih granskih kolektivnih ugovora. "Verujem da su poslodavci i sindikati vrlo blizu zaključenja granskih kolektivnih ugovora u oblasti metalske industrije", naveo je Ljajić i dodao da nastupa novo razdoblje u kolektivnom pregovaranju u Srbiji.

Potpredsednik Samostalnih sindikata poljoprivrede i duvanske i prehrambene industrije Dragan Zarubica rekao je da je, posle petogodišnjih pregovora, predviđen topli obrok za zaposlene u tim delatnostima i da će on biti 20 odsto minimalne zarade. "Topli obrok će biti oko 160 dinara po danu, što je oko 3.200 dinara mesečno", kazao je Zarubica.

On je rekao da je dogovoreni regres oko 17.000 dinara, s tim da oni poslodavci koji dobro posluju imaju mogućnost da povećaju i regres i topli obrok.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Poljoprivreda, Prehrambena industrija, Duvanska industrija, Kolektivni ugovori

Ličnosti: Rasim Ljajić, Dragan Zarubica

Institucije: Socio-ekonomski savet, Unija poslodavaca Srbije, Samostalni sindikat


Unesite tekst komentara:

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • UPS traži da Vlada poštuje Socijani sporazum i zakone

    21. oktobar 2011. 14:10 |

  • Ljajić: Srbija ne mora da menja Zakon o radu

    19. septembar 2011. 13:09 |

  • Popis poljoprivrede od 1. oktobra do 15. decembra 2012.

    31. oktobar 2011. 15:10 |