emg home
RSS

Dragutinović: Garancija SDPR-u za podsticaj izvoza

21. februar 2011. | 12:22 14:43

Izvor: Beta

Ministarka finansija Diana Dragutinović rekla je danas da se davanje garancije Srbije za obaveze "Jugoimport-SDPR-a" odnosi na veliki izvozni posao u oblasti namenske industrije koji je to javno preduzeće sklopilo sa Alžirom, vrednosti 280,8 miliona evra.

Obrazlažući u Skupštini Srbije Predlog zakona o davanju garancije Srbije u korist Srpske banke a.d. Beograd za obaveze JP "Jugoimport-SDPR", Dragutinovića je kazala da je reč o ugovoru SDPR sa Alžirom o izvozu roba i usluga namenske industrije.

Prema njenim rečima, namenska industrija beleži značajan rast ne samo izvoza nego i proizvodnje, a davanje garancije JP "Jugoimport-SDPR" predstavlja podsticaj izvozu.

Ministarka je navela da se garancija koju daje Srbija ne odnosi na čitav posao nego na avans koji će alžirska strana obezbediti jer je, objasnila je, alžirska strana tražila kontragaranciju za povraćaj avansa ako SDPR ne ispuni svoje obaveze.

"Reč je o velikom izvoznom poslu, koji može da donese i druge poslove i ova garancija predstavlja podršsku rastu izvoza", navela je Dragutinović.

 

Kredit za pokrivanje budžetskog deficita


Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović rekla je danas da je za pokrivanje budžetskog deficita i reprogramiranje dugova predviđeno zaduživanje od 400 miliona dolara kod Societe Generale banke, uz garanciju Svetske banke.

Obrazlažući u Skupštini Srbije Predlog zakona o zaduživanju Srbije kod Sosijete ženeral banke, Dragutinovićeva je kazala da je predviđeno da se Srbija zaduži u evrima u protivvrednosti od 400 miliona američkih dolara, uz garanciju Svetske banke i na period od 72 meseca.

"Vlada je sprovela postupak javnih nabavki, bilo je sedam ponuda. Ovo su najpovoljniji uslovi koji su na tržištu", kazala je Dragutinovićeva.

Skupština će razmotriti i Predlog odluke o usvajanju Godišnjeg plana upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2011. godine, kao i Predlog odluke o učešću pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u 2011. godine, koje je podnela Vlada Srbije.

Na dnevnom redu su i izmene i dopune Poslovnika o radu parlamenta koji se tiče odnosa Skupštine i nezavisnih tela.

Skupština je na početku vanredne sednice konstatovala ostavke ministara iz G17 plus Mlađana Dinkića, Verice Kalanović i Tomice Milosavljevića.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Izvoz, Namenska industrija

Ličnosti: Mlađan Dinkić, Verica Kalanović, Diana Dragutinović, Tomica Milosavljević

Kompanije: Jugoimport-SDPR


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi

  • SIEPA raspisala konkurs za nagradu Izvoznik godine

    24. oktobar 2011. 13:10 |

  • Tadić: Žrtve nas obavezuju da prevaziđemo sve podele

    21. oktobar 2011. 13:10 |

  • Kalanovićeva: Zabrinjavajući rezultati popisa

    20. oktobar 2011. 15:10 |