emg home
RSS

Execom iz Novog Sada dobitnik nagrade „Blic preduzetnik“

04. mart 2011. | 13:50

Izvor: Emg.rs

Firma Execom, softverska kuća iz Novog Sada koja zapošljava 55 ljudi, dobitnik je nagrade „Blic preduzetnik“ za 2010. Srpski proizvođač softvera od Bance Intesa dobio je 30.000 evra.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare u užem izboru, među pet najboljih, našli su se i proizvođač kozmetike iz Niša, firma Aora, Mlekara Veličković iz Surdulice, Atlas Sevojno, firma koja se bavi proizvodnjom nameštaja, i preduzeće Almag iz Kladova, koje se bavi izradom metalnih proizvoda.

Dodeljujući nagradu vlasniku Execoma Petru Uliću iz Novog Sada, premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da će Vlada Srbije nastaviti da aktivno podržava preduzetnike.

„U narednom periodu planiramo da se aktivnije uključimo u razvoj preduzetništva. Uz to, bavićemo se i socijalnim problemima i to će biti u fokusu u narednom periodu“, izjavio je premijer.

Petar Ulić istakao je da je najveći neprijatelj preduzetnika trenutno nedostatak tržišta, zbog čega se ta firma okrenula izvozu, najviše u Holandiju. „Razvijamo telekomunikacione sisteme za satelitske operatere u Evropi, sisteme za beskontaktna plaćanja i analize krvi“, rekao je Ulić i dodao da je kompanija Execom autentični srpski proizvođač softvera.

Predsednica Izvršnog odbora banke Intesa Draginja Đurić izjavila je da je ta banka prošle godine preduzetnike podržala s 1,5 milijardi evra kredita. „Oni mogu da budu generator rasta. Njihovo učešće u BDP-u i izvozu je sve veće“, rekla je Đurić.

Nagrada se dodeljuje četiri godine. Kriterijumi su bili profitabilnost, produktivnost, likvidnost preduzeća, izvozni rezultati, asortiman novih proizvoda, uvođenje tehnoloških inovacija, orijentacija ka zaštiti okoline, doprinos razvoju lokalne zajednice.

Predsednik žirija ovogodišnjeg konkursa bio je Božidar Laganin, direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Nagrade

Ličnosti: Mirko Cvetković, Draginja Đurić, Božidar Laganin, Petar Ulić

Institucije: Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza

Kompanije: Banca Intesa, Execom, Almag, Aora, Mlekara Veličković


Unesite tekst komentara:

<<

15. avgust - 21. avgust 2011.

>>

Povezani naslovi