emg home
RSS

Od EBRD 200 miliona evra kredita za železnicu

06. maj 2011. | 14:31

Izvor: Beta

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) trebalo bi da do kraja 2011. godine odobri Srbiji još oko 200 miliona evra kredita za železnički koridor 10 kroz Srbiju, izjavio je danas direktor sektora za infrastrukturu te banke Tomas Majer.Taj kredit će biti za potrebe Železnica Srbije, kako bi bila obnovljena pruga na koridoru 10, rekao je Majer novinarima pre početka sastanka s ministrom za infrastrukturu Srbije Milutinom Mrkonjićem.

"Pregovori o novom kreditu su u toku, nadam se da će do kraja trećeg kvartala ove godine projekat biti predstavljen bordu direktora naše banke, a nakon toga biti spreman za potpisivanje", kazao je Majer.

On je podsetio da je EBRD u poslednje dve godine za infrastrukturne projekte u Srbiji obezbedila 350 miliona evra, od čega je 200 miliona bilo namenjeno za železnicu, za dva projekta od po 100 miliona, a 150 miliona evra za drumski koridor 10.

Prema rečima Majera, na projektima koji su odobreni za drumski koridor 10 ostvarene su uštede od oko 50 miliona evra i taj novac će biti iskorisćen za obnovu i izgradnju novih puteva.

Pomoćnik ministra za infrastrukturu Srbije Dejan Lasica kazao je da će novi kredit EBRD-a od 200 miliona evra, peti u poslednjih 10 godina, biti namenjen za tri projekta železničkog saobraćaja.

"Najveći deo te pozajmice od oko 105 miliona evra biće utrošen za rekonstrukciju pruge između Stalaća i Đunisa u dužini od 15 kilometara, kako bi se otklonilo usko grlo na deonici između Beograda i Niša", kazao je Lasica.

Prema njegovim rečima, drugi deo kredita, u iznosu od oko 35 miliona evra, biće namenjen modernizaciji pruge na deonici od Beograda do Resnika u dužini od 15 kilometara, gde su male brzine.

Lasica je dodao da će preostali iznos, nešto manji od 60 miliona evra, biti potrošen na sanaciju najgorih mesta na koridoru 10 tamo gde vozovi idu 20 i 30 kilometara na sat.

Mrkonjić je rekao da očekuje da 1. septembra počne realizacija prva dva projekta koji će se finasirati ruskim kreditom od 800 miliona dolara, a to su završetak pruge od Valjeva do Loznice i pruga Beograd-Pančevo.

Mrkonjić i predsednik Ruskih državnih železnica Vladimir Jakunjin potpisali su 15. aprila u Beogradu protokol o etapnoj realizaciji ruskog kredita.

Okvirno je planirano da od ruskog kredita u Beogradski železnički čvor bude uloženo 182,5 miliona evra, od čega u prugu Beograd - Pančevo 45 miliona, u tehničko putničku stanicu "Zemun" 29 miliona i stanicu "Beograd centar" 108,5 miliona evra.

Za izgradnju pruge Valjevo - Loznica predvođeno je 276 miliona evra, a za obnovu pruge Beograd - Bar kroz Srbiju, odnosno do Vrbnice, 200 miliona evra.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Infrastruktura, Krediti, Železnica

Ličnosti: Milutin Mrkonjić, Tomas Majer

Institucije: EBRD


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi