emg home

RSS

Mrkonjić: Nijedan kredit nije skup ako je za važne projekte

13. oktobar 2011. | 13:46

Izvor: Beta

Nijedan kredit nije skup ako je namenjen za važne projekte i novi krediti o kojima danas Parlament raspravlja neće dovesti do prezaduženosti Srbije, poručio je ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić u Skupštini Srbije opoziciji, koja je kritikovala nova zaduživanja.

U raspravi o četiri sporazuma o zaduživanju Srbije, Mrkonjić je kazao da je Vlada Srbije jedinstvena u pogledu ratifikacije sporazuma koji su na dnevnom redu Skupštine. "Vlada zna šta radi", kazao je Mrkonjić i poručio da predložena zaduživanja neće dovesti do prezaduženosti Srbije.

Mrkonjić na početku rasprave nije želeo da obrazlaže predložene sporazume, a nakon kritika opozicije naveo je da jeste tačno da je građevinska operativa u teškoj situaciji i da samo razvojni projekti zapošljavaju ljude.

Na navode šefa Poslaničke grupe Nove Srbije Velimira Ilića da su predložena zaduživanja u funkciji predizborne kampanje, Mrkonjić je kazao da nije znao da su izbori u toku i dodao da Vlada Srbije i  ministarstva nisu u predizbornoj kampanji. "Ja nisam u kampanji. Ja ne znam šta je izborna kampanja. Vlada radi kao da će biti ponovo izabrana", poručio je Mrkonjić.

U raspravi, poslanici opozicije su ocenili da su predloženi sporazumi o zaduživanju Srbije loši jer ne sadrže analizu o njihovim ekonomskim efektima u Srbiji.

Skupština razmatra garancije Srbije Komercijalnoj banci kod koje se Građevinska direkcija Srbije zadužuje na dve milijarde dinara za program refinansiranja kredita za opremanje građevinskog zemljišta na lokaciji kasarne Stepa Stepanović u Beogradu. Razmatra se potvrđivanje Okvirnog ugovora o zajmu u od 32 miliona evra s Bankom Saveta Evrope za razvoj radi finansiranja projekta za socijalno stanovanje za ugrožene kategorije stanovništva. Na dnevnom redu je i potvrđivanje Sporazuma Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj o zajmu od pet miliona dolara za projekat osiguranja rizika u slučaju elementarnih nepogoda i potvrđivanje Ugovora Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj o garanciji za zajam od 80 miliona evra za Elektroprivredu Srbije, odnosno za Rudarski basen Kolubara.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Infrastruktura, Krediti

Ličnosti: Velimir Ilić, Milutin Mrkonjić

Institucije: Međunarodna banka za obnovu i razvoj, Nova Srbija, Skupština Srbije, Banka Saveta Evrope za razvoj, Građevinska direkcija

Kompanije: Komercijalna banka, Elektroprivreda Srbije, Evropska banka za obnovu i razvoj


Unesite tekst komentara:

<<

26. decembar - 01. januar 2012.

>>
PON
26UTO
27SRE
28ČET
29PET
30SUB
31NED
01

Povezani naslovi