emg home

RSS

Uhapšen Ratko Mladić

26. maj 2011. | 12:01 22:45

Izvor: Emg.rs, Beta

Haški begunac Ratko Mladić uhapšen jutros u Srbiji, potvrdio predsednik Srbije Boris Tadić. Mladić uhapšen u selu Lazarevu kod Zrenjanina. Saslušanje prekinuto zbog Mladićevog lošeg stanja.

Istražni sudija Odeljenja Višeg suda za ratne zločine prekinuo je večeras saslušanje Ratka MLadića zbog teškog psihofizičkog stanja uhapšenog, izjavio je njegov advokat Miloš Šaljić. On je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da je istražni sudija Milan Dilparić pokušao da razgovara s Mladićem, ali da nije
uspeo jer Mladić nije mogao da komunicira.

Istražni sudija čak nije uspeo da uzme ni lične podatke od Mladića, rekao je Šaljić, i dodao da je Mladić više puta pokušao da se obrati tužiocima, posebno zameniku tužioca Brunu Vekariću. Prema tvrdnjama advokata, Mladić je na saslušanju govorio nepovezano.

Šaljić je rekao da će Mladića večeras pregledati lekari, tvrdeći da taj pregled nije obavljen ranije danas, kako je saopšteno.

Govoreći o psihofizičkom stanju Mladića, Šaljić je rekao da je on svestan da je uhapšen i gde je i da je rekao da ne priznaje Haški tribunal.

Šaljić je dodao da Mladić, iako je prilikom hapšenja bio naoružan, nije želeo da upotrebi oružje.

Mladić je, prema rečima njegovog advokata, pitao za svoju porodicu, koja će ga posetiti sutra.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da će saslušanje biti nastavljeno sutra, ali nije želeo da govori o današnjem saslušanju. Vekarić je novinarima ispred suda rekao da je potvrđen identitet Mladića i da se dalje sprovodi procedura izručenja u skladu sa zakonom Srbije. On je naveo da se Mladić drži svog stava koji je opšte poznat u javnosti, ali nije precizirao o čemu je reč.

Zamenik tužioca je istakao da je Mladić pod stalnim lekarskim nadzorom.

Mladić je danas oko 16.00 doveden iz Bezbednosno-informativne agencije u Specijalni sud. RTS je objavio snimak Mladića kako ulazi u sudnicu. Na kratkom snimku vidi se kako Mladić, usporenim hodom i s plavim kačketom na glavi, u pratnji policije i advokata ulazi u sudnicu.

 

Tadić ponosan i čestita

Bezbednosno-informativna agencija je jutros uhapsila Ratka Mladića na teritoriji Srbije, rekao je Tadić i čestitao svim službama koje su tragale za Mladićem i učestvovale u njegovom hapšenju. U toku je postupak ekstradicije, rekao je Tadić.

”Ponosan sam zbog obavljenog posla. Za Srbiju je i ova stranica istorije zatvorena, sad su otvorena sva vrata za članstvo u EU”, rekao je Tadić.

“Ovim hapšenjem se završava proces traganja za Mladićem i Srbija se približava kraju saradnje s Tribunalom. Ali, ovim se ne završava istraga o tome ko je pomagao u skrivanju Mladića i da li je takvih bilo u državnim strukturama. Svi koji su to činili biće procesuirani”, rekao je Tadić.

On je rekao da su hapšenjem Mladića pale u vodu sve kritike da Srbija ne sarađuje s Tribunalom.

On nije želeo da otkriva detalje hapšenja Mladića, navodeći da će to objaviti BIA i Služba za otkrivanje ratnih zločina.

On je rekao da se ne bavi kalkulacijama o nemirima na ulicama povodom hapšenja Mladića i da ne očekuje da će Srbija zbog hapšenja uroniti u političku nestabilnost.

Više niko nema dilemu da će Srbija učiniti sve i da Goran Hadžić bude uhapšen i da će do kraja mandata ove vlade biti uhapšeni svi članovi organizovanih kriminalnih grupa, rekao je Tadić.

Mladić je koristio lažna dokumenta pod imenom Milorad Komadić, a posle hapšenja je urađena DNK-analiza za potvrdu identiteta, javio je Blic. Hapšenje je, prema navodima zagrebačkog Jutarnjeg lista, usledilo posle dojave da Komadić raspolaže nekim identifikacijskim oznakama Ratka Mladića, kom je i fizički vrlo sličan.

Tužilaštvo za ratne zločine je saopštilo da je hapšenjem Mladića zadovoljena pravda, a da su žrtve i njihove porodice dugo čekale na taj trenutak. „Srbija je ispunila svoju moralnu obavezu prema žrtvama i njihovim porodicama. Pokazali smo privrženost vrednostima koje dele Evropa i ceo svet. Ponosni smo što u ovom trenutku vraćamo teret prošlosti tamo gde mu je mesto, u mračne devedesete. Buduće generacije ove zemlje su konačno dobile svoju šansu“, saopštilo je Tužilaštvo.

 

Dačić: Nije korišćeno oružje, niti pružan otpor

Dačić je izjavio da nije tačna informacija da je Mladić koristio lažni identitet. "Nije istina da je Ratko Mladić koristio lažno ime, prilikom hapšenja je kod njega nađena lična karta, čije je važenje isteklo, a imao je i vojnu legitimaciju na svoje ime. Priča o lažnom identitetu i lažnim dokumentima nije istinita", rekao je Dačić za RTS večeras.

Mediji su ranije danas preneli da se Mladić krio pod imenom Milorad Komadić.

Ministar je naveo i da je s Mladićem uhapšeno pet osoba, koje su posle saslušanja puštene na slobodu.

"Kod Mladića su nađena dva pištolja, ali nije stigao da ih upotrebi. Dakle, nije bilo nasilnih akcija niti sredstava prinude", rekao je Dačić i dodao da će o detaljima akcije više reči biti kad se "atmosfera slegne" i kad se završi proces ekstradicije.

Na pitanje da li je znao da će Mladić danas biti uhapšen, Dačić je kazao: "Ovo je bila jedna od mnogih akcija. I pre nedelju smo sproveli akciju na drugoj lokaciji, u užičkom kraju.”

On je dodao da je, koliko on zna, jutrošnja akcija bila prva akcija potrage za Mladićem u selu Lazarevo kod Zrenjanina.

Dačić je ponovio da je dobro što nije bilo žrtava tokom hapšenja i dodao kako se nada da će uskoro i Goran Hadžić, jedini preostali haški optuženik, biti uhapšen.

Dačić je ranije na konferenciji za novinare u Palati Srbije naveo da su u hapšenju Mladića učestvovali pripadnici MUP-a i BIA i dodao da je u zajedničkoj akciji u selu Lazarevo kod Zrenjanina otkrivena osoba kasnije identifikovana kao Mladić.

"Time je Srbija učinila značajan korak u istrazi i procesuiranju ratnih zločina. Mislim da je time učinjen i veliki korak napred ka Evropskoj uniji", rekao je on.

 

Cvetković: Srbija uklonila najveću prepreku na putu ka EU

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da je Srbija hapšenjem Mladića uklonila najveću prepreku u procesu evropskih integracija. "Hapšenjem Ratka Mladića Srbija je iskazala jasan moralni kredibilitet i uklonila najveću prepreku u procesu evropskih integracija. To je i dokaz da su sve nadležne institucije ozbiljno radile svoj posao", naveo je Cvetković u pisanoj izjavi za medije.

Cvetković je ocenio da je Srbija jasno pokazala da je privržena pravdi i poštovanju vladavine prava. "Zalažemo se za personalizaciju svih zločina i za izvođenje pred lice pravde svih osumnjičenih za ratne zločine počinjene na teritoriji SFRJ", rekao je Cvetković.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da je hapšenjem Mladića Srbija pokazala želju da sarađuje s Haškim tribunalom i da je učinila značajan korak na putu ka Evropskoj uniji. Šutanovac je novinarima rekao da posvećenost Srbije EU podrazumeva i deljenje zajedničkih rizika i pretnji, a to znači i učešće u zajedničkim mirovnim misijama.

 

Biografija Ratka Mladića

Ratko Mladić rođen je 12. marta 1943. u selu Božanovići, u Republici Srpskoj. Po završetku osnovne škole otišao je u Sarajevo, gde je neko vreme radio kao metalostrugar. U Beogradu je završio Vojnoindustrijsku akademiju u Zemunu.

Bio je general i komandant Vojske Republike Srpske od 1992. do 1996, kad je ukazom Biljane Plavšić, predsednice Republike Srpske, smenjen s mesta komandanta Glavnog štaba.

Haški tribunal ga je 25. jula 1995. optužio za genocid, saučesništvo u genocidu, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja zbog progona, ubistava, deportacije i nehumanog postupanja, terorisanja i uzimanja talaca. Pod njegovom komandom, kako je navedeno u optužnici, ubijeno je više od 7.000 zarobljenih muslimana na području Srebrenice. Pod njegovom komandom, tužba navodi, granatirano je Sarajevo i snajperski su ubijani civili sa brda iznad grada.

Ratko Mladić je zvanično bio u bekstvu od kraja 1996, otkad je navodno viđan na Romaniji, u Han Pijesku, Beogradu, Banji Vrujci, u okolini Valjeva i Pančeva, na Zlatiboru, Ceru, Povlenu. Utvrđeno je da je u vojnim objektima boravio do početka 2002, kad mu se gubi svaki trag. Svi dosadašnji pokušaji da bude uhapšen su propali, čak i posle hapšenja mreže njegovih jataka, pre nekoliko godina.

Penziju je uredno primao do novembra 2005, kad mu je ukinuta pod pritiskom zapadnih zemalja i Haškog tribunala. Sva nepokretna imovina Mladiću je zamrznuta u aprilu 2006.

Ratko Mladić je od 1966. oženjen Bosiljkom, s kojom ima sina Darka. U martu 1994. Mladićeva kćerka je počinila samoubistvo.

 

Goran Hadžić jedini optuženi begunac

Goran Hadžić jedini je optuženi begunac od Haškog tribunala, posle današnjeg hapšenja Mladića. Hadžić, bivši premijer SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem i predsednik Republike Srpske Krajine, optužen je za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja 1991. i 1992. Optužnicom mu se na teret stavljaju progon, istrebljenje i ubistva nesrba, zatvaranje, mučenje, okrutno postupanje i nehumana dela, deportacije i prisilno premeštanje, bezobzirno razaranje naselja i pljačka.

Hadžić je u bekstvu od maja 2004, neposredno pošto je Tužilaštvo u Hagu dostavilo optužnicu vlastima u Beogradu. Tadašnja glavna tužiteljka Karla del Ponte je zatim, na konferenciji za štampu u Hagu, prikazala fotografije Hadžića kako beži iz svoje kuće u Novom Sadu. Tužiteljka je sugerisala da je neko iz vlasti dojavio Hadžiću da pobegne, zato što je optužnica protiv njega podignuta.

Haški tribunal je optužio ukupno 161 osobu, a do sad su okončani postupci protiv 125 optuženih, 64 su osuđena, 12 ih je oslobođeno. Kazne su do sada izdržala 32 osuđena.

Tri optužena, među njima i Slobodan Milošević, umrla su tokom suđenja. Na izdržavanju kazne u jednoj od oko 15 evropskih zemalja je 25 osuđenih, a na prebacivanje na izdržavanje kazni čekaju njih četvorica.

Tribunal je postupke protiv 13 optuženih ustupio nacionalnim pravosuđima u Srbiji, BiH i Hrvatskoj.

U toku su postupci protiv 36 optuženih.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

26. maj 2011. 14:54:24

| Boza Bogdanovic

4

Hvala Bogu?! Citave dve decenije bili smo taoci ratnih zlocinaca i ratnih profitera. Zlocince hapse, a valjda ce jednom i profiteri doci na red.
Boza Bogdanovic, Bor

26. maj 2011. 16:09:52

| Maki

9

Za razliku od Boze Bogdanovica mene je sramota prvi put sto sam srpkinja,i zao mi je nasega heroja generala Ratka Mladica.

27. maj 2011. 15:19:37

| srbin

0

da Bogda vam se dogodilo isto ko i nama u srpskoj

27. maj 2011. 15:19:37

| damir

0

maki maki !!!!!!!!!!!!!!! Mene bi bilo sramota tako nesto reci svojom izjavom dovoljno dajes do znanja kakva si osoba.Pitam se samo kako bi se osjecoa(la) da sam ti ja ubijo oca brata da dalje ne nabrajam. Nek ti je ziv tvoj srpski junak ali ipak ode ti u en Haag PRAVDA he maki

27. maj 2011. 15:19:37

| SRPKINJA

0

I mene je sramota sto sam srpkinja,ada nije bilo generala ne bi bilo ni Srba u Bih

<<

31. oktobar - 06. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi