emg home
RSS

Ratko Mladić stigao u pritvor Haškog tribunala

31. maj 2011. | 12:44 23:06

Izvor: Beta, Emg.rs

Grad: Roterdam

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, optužen za genocid u BiH, stigao je večeras u pritvor Haškog tribunala u Seveningenu, potvrdio je taj sud večeras.

Sud nije naveo detalje o tome kako je Mladić prebačen iz Roterdama u Ševeningen.

Generala Mladića su prethodno vlasti Srbije specijalnim avionom transportovale u Roterdam i izručile ga zvaničnicima Tribunala.

Oko 21.25 dva helikoptera doletela su do pritvora u Seveningenu. Jedan se spustio unutar pritvorskog kruga, dok je drugi napravio krug i odleteo. Istovremeno, u krug pritvora ušlo je i nekoliko kombija.

Nije bilo moguće utvrditi da li je Mladić u pritvor prebačen kombijima ili helikopterom.

Avion sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem sleteo je oko 19.45 na aerodrom u Roterdamu.

Kako saznaje Beta, Mladića je na aerodromu u Roterdamu, između ostalih, dočekao i srpski konzul Marko Brkić.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović rekla je ranije danas da se Ratko Mladić već nalazi u avionu i da je na putu prema Haškom tribunalu. Time je započeo proces njegovog izručenja sudu u Hagu.

"Izručenjem Mladića Hagu Srbija je ispunila svoju međunarodnu i moralnu obavezu. Dokazali smo ljudi od reči. Srbija je pokazala spremnost da dovrši saranju sa Haškim tribunalom", rekla je Malović.

Ona je navela da je rešenje Veća za ratne zločine višeg suda u Beogradu, kojim je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za izručenje, postalo pravosnažno.

Ministarka pravde je takođe rekla da predajom Mladića Hagu rad na ovom predmetu nije završen.

"Očekujem da će se utvrditi ko mu je sve vreme pomagao u skrivanju i zašto je država izgubila enormna sredstva tragajući za njim", rekla je Malović.

Ona je takođe uputila poruku da Srbija neće biti utočište za one koji su počinili ratne zločine i da niko neće izbeći krivičnu odgovornost.

Ranije danas kolona od pet džipova i jedne policijske "marice" stigla je danas nekoliko minuta pre 17 sati na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".

Ta kolona vozila je sa upaljenim rotacionim svetlima oko 16.40 izašla iz dvorišta Specijalnog suda u Beogradu, gde se u pritvoru nalazi haški optuženik Ratko Mladić, javio je reperter agencije Beta.

Policija i dalje blokira saobraćaj u Ustaničkoj ulici, gde se nalazi Spcijalni sud, kao i na autoputu.

Na aerodromu je agenciji Beta rečeno da nema posebnih mera bezbednosti i da se saobraćaj odvija normalno.

Iz dvorišta zgrade Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu u 17.05 izašla je i druga kolona policijskih vozila sa upaljenim rotacionim svetlima i sirenama i uputila se prema Autokomandi.

Reporter agencije Beta je javio da su iz dvorišta izašla tri policijska džipa i beli blindirani džip, a da se njima pridružila vozila Žandarmerije koja su bila parkirana poslednjih nekoliko sati ispred Specijalnog suda.

Sva vozila su otišla u pravcu Autokomande, a potom prema Aerodromu "Nikola Tesla".

Na aerodromu je agenciji Beta rečeno da nema posebnih mera bezbednosti i da se saobraćaj odvija normalno.

Dačić: Period od hapšenja do izručenja bez problema


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas popodne da je period od hapšenja do izručenja Ratka Mladića protekao bez većih potresa i da je Srbija završila važnu etapu u odnosima sa Evropskom unijom i međunarodnom zajednicom.

"Srbija je time pokazala da na odgovoran način pristupa unutrašnjim i međunarodnim obavezama", rekao je Dačić novinarima u Beogradu i dodao da Mladića u Hag prate pripadnici žandarmerije.

Ministar je dodao i da je avion kojim se Mladić prebacuje u Hag poleteo sa beogradskog aerodroma.

"Na osnovu odluke pravosudnih organa, sa beogradskog aerodroma poleteo je avion u kome se nalazi Ratko Mladić", rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Dačić je ponovio da vlada "nije kalkulisala" s datumom hapšenja Mladića.

Ministar je naveo i da je žanadarmerija jutros organizovala da Mladić obiđe grob njegove ćerke Ane, i da su se nakon 40 minuta vratili u zgradu Specijalnog suda.

Sud je danas odbio žalbu na odluku da su ispunjeni uslovi za izručenje bivšeg vojnog komandanta bosanskih Srba Haškom tribunalu za ratne zločine.

Ranije danas bila je najavljena mogućnost da ministarka pravde Snežana Mlaović danas potpiše nalog za izručenje, čime bi bila okončana zakonska procedura za izručenje.

Na ulici je veliki broj policijskih automobila. Oko 15.45 u dvorište Specijalnog suda ušlo je pet džipiova i jedna policijska "marica".

U posetu Ratku Mladiću danas su došli njegov sin Darko Mladić i Smilja Avramov.

Pre njih, Mladića su posetili supruga Bosiljka, snaja i sestra.

Ljiljana Bulatović i Mićo Grubor: Nismo videli Mladića


Prijatelji Ratka Mladića, Ljiljana Bulatović i general Mićo Grubor, rekli su danas novinarima ispred Specijalnog suda u Beogradu da nisu uspeli da vide Mladića iako su imali zakazanu posetu, kao da ga nisu videli ni njegov sin Darko i profesorka Smilja Avramov.

Autorka knjige o Mladiću "Raport generalu" Ljiljana Bulatović i general Mićo Grubor rekli su da su Mladića danas posetili samo njegova supruga, sestra i snaha.

General Grubor je plačnim glasom izjavio da 15 godina nije video svog ratnog druga i kritikovao ministra unutrašnjoj poslova Ivicu Dačića jer je "na prevaru izručio generala Mladića pre nego što je poseta realizovana".

"Tvrdim da Mladić nije ubio ni jedno dete, ni jednu majku i da nije genocidan čovek", rekao je Grubor.

Ljiljana Bulatović poručila je novinarima da se ne naslađuju tuđom nesrećom već da objektivno izveštavaju o čitavom slučaju.

"I ja sam bila novinar i apelujem na kolege da istraže šta se zapravo desilo u Srebrenici a ne da samo ponavljaju navode iz optužnice", rekla je Bulatovićeva.

Ispred specijalnog suda ostalo je još samo nekoliko novinarskih ekipa, a većina kamermana, snimatelja i izveštača se povuklo.

Saobraćaj teče regularno Ustaničkom ulicom ispred suda.

Sud je danas odbio žalbu zastupnika bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na odluku o ispunjenosti uslova za izručenja Mladića Haškom tribunalu, rekla je portparolka Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić.

Rešenje o odbijanju žalbe biće dostavljeno ministarstvu pravde Srbije, koje treba da donese konačnu reč, odnosno nalog za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu za ratne zločine.

Optužnicom suda, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom rata u BiH 1992-95.

U dve tačke, Mladić je optužen za genocid, u ostalih devet na teret mu stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakoniti napadi na civile i uzimanje talaca.

Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad 7.000 Muslimana u Srebrenici, Tribunal je podigao 25. jula 1995, ali je on bio begunac do 26. maja, kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina.

Mladić je 26. maja nakon hapšenja odveden u sednište Bezbednosno-informativne agencije, a odatle u Specijalni sud gde je saslušan i gde je odbio da primi optužnicu.

Sud je u petak, 27. maja, doneo odluku da su ispunjeni uslovi za izručenje Mladića Haškom tribunalu na šta se njegov advokat žalio zbog Mladićevog zdravstvenog stanja, ali je žalba danas odbijena.

Jeremić: Izručenje Mladića po okončanju procedure

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas u Kijevu da će haški optuženik Ratko Mladić biti predat Tribunalu po okončanju pravnih procedura i da će se Srbija pridržavati svih međunarodnih normi i zakona.

"Pitanje njegove ekstradicije Sudu u Hagu ostaje u pravnim okvirima i zato su sve procedure i sva pitanja koja treba da budu rešena, sada u fazi rešavanja", rekao je Jeremić na pitanje novinarima posle razgovora sa svojim ukrajinskim kolegom Konstantinom Griščenkom, prenela je agencija Interfaks.

Šef srpske diplomatije nije odgovorio na novinarsko pitanje da li je Beograd spreman da dozvoli ruskim lekarima da pregledaju Mladića, što je navodno tražila njegova porodica, dodaje ruska agencija.

Šaljić: Predao sam nalaz lekara koji može da izmeni situaciju

Zastupnik haškog optuženika Ratka Mladića, advokat Miloš Šaljić izjavio je da je danas predao istražnom sudiji novi lekarski nalaz o Mladićevom zdravstvenom stanju koji bi, kako je kazao, mogao bitno da izmeni celokupnu situaciju.

Šaljić je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da se radi o periodu od pre dve godine i da je nalazom utvrđeno teško oboljenje.

"Ne mogu da govorim o nalazu. Dostavljen je anonimnim putem, ali iz obaveštenih izvora i istražni sudija će ga proveriti", naveo je on.

Šaljić je kazao da su odbijeni zahtevi za saslušanje Mladića po zahtevu Tužilaštva u vezi sa zločinima nad Srbima u Bosni, kao i u vezi sa pogibijom vojnika u Topčideru.

"U zahtevu Tužilaštva je reč o složenoj temi na koju Mladić ne može da odgovori, a zahtev za saslušanje vezan za ubistvo vojnika je nebuloza o kojoj nema šta da se govori", kazao je advokat.

On je dodao da je prihvaćen zahtev za saslušanje njegovog klijenta u vezi predmeta Mladićeve supruge Bosiljke o držanju oružja u njihovoj kući.

Šaljić je rekao i da još nije dobio odgovor na zahtev da nezavisni tim lekara pregleda Mladića, kao i da se "raspravlja" o pravnom timu koji će ga zastupati u Hagu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Sudstvo, Hapšenje Mladića

Ličnosti: Ratko Mladić, Ivica Dačić, Snežana Malović, ljiljana Bulatović, Mićo Grubor


Unesite tekst komentara:

31. maj 2011. 14:36:56

| veljko

1

Kakve li su,tek, monstruozne zlocine radili Muslimani nad Srbima-civilima kad je Mladic (navodno) pobio toliko zarobljenih muslimanskih vojnika, znamo svi mi , a i ovi sto hoce da mu sude!

31. maj 2011. 17:19:18

| zulfo

1

Put putuje latifaga.

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>