emg home
RSS

Kiš: Ratari neće obustaviti proteste

02. jun 2011. | 09:37 10:07

Izvor: Emg.rs, Beta

Asocijacija poljoprivrednika pozvala ratare da obustave protest i blokade puteva, ali oni nisu poslušali taj apel jer su nezadovoljni ishodom sinoćnih pregovora u Vladi Srbije, rekao je danas predsednik tog udruženja Miroslav Kiš.

"Ljudima smo preneli šta nam je rečeno u Ministarstvu, to ih ne zadovoljava. Mi smo ih pozvali da odustanu od protesta, ali oni to ne prihvataju", naveo je Kiš.

On je dodao da na drumovima širom Vojvodine ima mnogo nervoznih poljoprivrednika s mehanizacijom i da je zabrinut zbog moguće eskalacije problema.

"Ispostavilo se, eto, da za jedinu granu koja je proizvodnja u Srbiji nema para u budžetu", rekao je Kiš.

Poljoprivrednici će nastaviti da blokiraju puteve u Pančevu u okolini zato što ne priznaju ono što je predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš sa svojim satelitima potpisao u Ministarstvu, rekao je jutros predsednik Udruženja poljoprivrednika Pančevac Miodrag Radanov.

"Naši predstavnici na pregovorima su nas prodali i mi ih više ne priznajemo. Zato ostajemo pri svojim zahtevima i u protestu", rekao je Radanov.

On je naveo da nije video dokument koji su kasno sinoć potpisali resorni ministar Dušan Petrović i predstavnici poljoprivrednika jer mu nije bilo dozvoljeno da prisustvuje pregovorima. "Potpisali su da se sklonimo sa ulica navodno zbog bezbednosnih razloga, mi to ne prihvatamo", naglasio je Radanov.

Oko 1.000 traktora i poljoprivrednika i dalje blokira sve izlaze iz Pančeva prema Beogradu, uz propuštanje vozila hitne pomoći i automobila u kojima su deca.

 

Minstarstvo: Maksimalno što je moguće su subvencije na nivou prošlogodišnjih

Kako su preneli mediji, pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović rekao je da maksimalno što resorno ministarstvo može da uradi jeste da omogući subvencionisanje u istom iznosu kao i prošle godine. Prema njegovim rečima, tada je isplaćivano 14.000 dinara po hektaru, za maksimalno 30 hektara obradive površine po gazdinstvu. On je objasnio da to znači da će oko 90 odsto korisnika ostvariti svoje pravo za celu površinu obrađene zemlje, dok će ostali ostvariti svoje pravo do 30 hektara oranica.

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović ponovio je na sinoćnom sastanku s predstavnicima poljoprivrednika da su promene strukture subvencija i podsticaja neophodne za stabilno snabdevanje tržišta osnovnim namirnicama, saopšteno je iz Vlade.

U saopštenju dostavljenom medijima kasno sinoć se navodi da su predstavnici Vlade najavili da će poljoprivrednicima omogućiti raspolaganje jeftinijim dinarskim kreditima s rokom dospeća do tri godine i s fiksnom kamatnom stopom od osam odsto na godišnjem nivou, koji će se odnositi na investicije i na tekuće finansiranje.

Kako je navedeno, predstavnicima nezadovoljnih poljoprivrednika predočene su i druge mere poljoprivredne politike, a Petrović se nada da će protesti biti okončani i pozvao predstavnike poljoprivrednika na saradnju u interesu svih građana.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

04. jun 2011. 10:19:46

| NERA

0

PODRSKA POLJOPRIVREDNICIMA. SVE SAME LAZI. NE ODUSTAJTE

<<

15. avgust - 21. avgust 2011.

>>