emg home

RSS

Poljoprivrednici blokirali Varadinski i Žabaljski most (VIDEO)

31. maj 2011. | 09:59 15:28

Izvor: Beta, Tanjug

Poljoprivrednici su traktorima danas blokirali Varadinski most u Novom Sadu, koji spaja Novi Sad sa Petrovaradinom i nalazi se na trasi starog magistralnog puta ka Beogradu.

Banatski poljoprivrednici su traktorima blokirali i prilaz Žabaljskom mostu, na putu Zrenjanin - Novi Sad, zbog čega se sa banatske strane formirala kolona vozila duga oko dva kilometra.

Poljoprivrednici su blokirali prilaz mostu sa pet traktora i nisu želeli da daju izjave za medije, a prelaz preko mosta dozvoljen je samo automobilima u kojima su deca, trudnice i bolesni.

Putnici, koji na tom putu čekaju već oko dva sata, revoltirani su njihovim postupkom.

Poljoprivrednici su nešto ranije najavili da će blokirati više regionalnih puteva u Vojvodini, jer su nezadovoljni što im policija zabranjuje da se traktorima zapute u Beograd, na protest ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede.

Poljoprivrednici su pre toga u više navrata blokirali Bulevar Mihajla Pupina u centru grada, u delu ispred zgrade Vlade Vojvodine.

I više prilaznih puteva Novom Sadu iz različitih pravaca je zatvoreno zbog traktorskih blokada pa se saobraćaj u glavnom gradu Vojvodine i okolini odvija otežano.

Poljoprivrednici su ranije saopštili da očekuju da ih primi pokrajinski premijer Bojan Pajtić.

Oni su najavili da će sa više hiljada traktora organizovati blokade regionalnih puteva u Sremu, zatim kod Novog Sada, Zrenjanina, Pančeva, Kikinde, Subotice i drugih vojvođanskih gradova.

"Blokiraćemo puteve po svaku cenu, ništa nas neće sprečiti u tome", rekao je agenciji Beta Igor Gašparovič, koji učestvuje u protestu u blizini Nove Pazove.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš rekao je da to udruženje ne odustaje od svojih zahteva, kao ni od namere da traktorima dođu pred Ministarstvo poljoprivrede u Beogradu.

Predstavnici poljoprivrednika nisu uspeli sinoć da se dogovore sa resornim ministrom Dušanom Petrovićem o povećanju subvencija po hektaru, što je njihov osnovni zahtev.

Kiš je rekao da je ministar ponudio da se subvencionisane površine povećaju sa deset na 30 hektara, ali da poljoprivrednici nisu bili time zadovoljni.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović rekao je da je povećanje subvencija na 30 umesto najavljenih deset hektara "maksimalno" što državni budžet može da podnese.

Prošle godine su subvencionisani svi koji obrađuju do 100 hektara oranica.

Paori su juče sa hiljadama traktora pokušali iz različitih krajeva Vojvodine da dođu do Beograda, u čemu ih je sprečila policija. Najavili su da neće odustati od te namere i noć su proveli na traktorima i na brojnim blokadama puteva u pokrajini.

U Pančevu pojačane blokade na putevima

Poljoprivrednici iz Pančeva i okoline pojačali su jutros blokade puteva ka Beograda i propuštaju samo vozila hitne pomoći, nezadovoljni pregovorima sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem.

"Nema kompromisa i pošto nismo zadovoljni ponudom ministra, blokade su od jutros pojačane i na prilazima graničnim prelazima ka Rumuniji kod Nove Crnje i kod Kikinde, a uskoro će naši članovi blokirati i prelaz Vatin", izjavio je potpredsednik Asocijacije poljoprivrednika Zoran Sefkerinac.

Na izlazima iz Pančeva prema Beogradu od jutros se propuštaju samo vozila hitne pomoći, a blokiran je i put prema Kovinu na izlazu iz Bavaništa, rekao je on.

"Postoje ljudi koji trpe zbog blokade, i nama je žao zbog toga jer to nije bila naša želja. Krenuli smo u protestnu vožnju do Vlade Srbije, ali nas je ovde blokirala policija i Žandarmerija kako Beograd ne bi video šta se dešava. Izvinjavam se građanima i molim ih da nas razumeju jer sutra mogu biti gladni", kazao je predsednik udruženja poljoprivrednika Pančevac Miodrag Radanov.

On je naveo da im je ministar Petrović saopštio da para u kasi za poljoprivredu nema jer je dobar deo ovogodišnjeg agrarnog budžeta potrošen na islatu prošlogodišnjih dugova poljoprivredi.

Zbog toga je povećanje subvencionisanih površina na 30 hektara maksimum koji država može da ponudi, ali mi time nismo zadovoljni i ostajemo pri prvobitnim zahtevima, naveo je Radanov.

"Mislim da je jučerašnjim sastankom u Ministarstvu Petrović pokušao da minira protest, jer je pozvao udruženja koja ne učestvuju u njemu. Umesto o rešenju problema zbog koga smo na drumovima, povela se rasprava o strategiji poljoprivrede što nije tema za ovaj trenutak", rekao je on.

Ocenio je da je želja ministra bila da se poljoprivrednici međusobno posvađaju, ali i marginalizuju udruženja koja su u protestu, jer su glavnu reč na skupu vodili predstavnici ostalih asocijacija čiji se članovi nisu priključili protestu.

LSV i SVM za dogovor Vlade i seljaka


Dve najveće vojvođanske autohtone stranke, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Savez vojvođanskih Mađara(SVM), traže da Vlada i udruženja poljoprivrednih proizvođača postignu dogovor oko subvencija, s tim da LSV više ukazuje na krizu u kojoj se zemlja nalazi, dok SVM ističe da se u jednoj godini pravila ne smeju drastično menjati.

"LSV razume protest vojvođanskih poljoprivrednika, jer je njihov, ionako težak materijalni položaj, dodatno usložio izostanak obećanih subvencija, te je time istrošeno svo njihovo strpljenje. Očekujemo da će Ministarstvo poljoprivrede, koje se na tako težak potez odlučilo pod pritiskom krize, u razgovoru sa predstavnicima poljoprivrednika hitno ponuditi rešenje", navodi se u saopštenju Biroa za informisanje LSV.

U tekstu se, zatim, pozivaju vojvođanski poljoprivrednici da, uprkos tome što su noć proveli na traktorima, smognu snage da dijalogu pristupe bez tenzija i konflikata i budu svesni ekonomskih teškoća u kojima se Srbija nalazi.

Predsedništvo SVM, s druge strane, kritikuje zamisao Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede da se tokom iste godine iz osnova menja program subvencionisanja poljoprivrednih gazdinstava i zbog toga podržava protest poljoprivrednih proizvođača širom zemlje.

"Predsedništvo SVM i dalje stoji na stanovištu usvojenom prilikom susreta s poljoprivrednicima da u Vojvodini i Srbiji treba izgraditi jasnu i dugoročnu agrarnu politiku i politiku subvencionisanja poljoprivrednih gazdinstava koja je zasnovana na evropskim standardima. Zbog toga predlažemo započinjanje dijaloga u kome će Vlada iskazati otvorenost prema tom problemu", zaključuje se u saopštenju.

Šuljmanac: Ne podržavamo proteste u Vojvodini    

Asocijacija poljoprivrednika Srbije podržava mere vlade i resornog ministarstva koje se odnose na podršku agraru jer su realne i nema drugog rešenja imajući u vidu da je agrarni budžet ograničen, rekao je danas za Tanjug predsednik te asocijacije Bogdan Šuljmanac.    

On je istakao da Asocijacija poljoprivrednika Srbije ne podržava proteste zemljoradnika iz Vojvodine i da smatraju da su neosnovani.    

"Poljoprivrednici iz Asocijacija poljoprivrednika Srbije nemaju nameru da se priključe protestu poljoprivrednika iz Vojvodine", kazao je Šuljmanac uz napomenu da je poljoprivrednicima mesto na njivama, a ne na ulicama.    

On je ukazao da i mali zemljoradnici treba da dobiju državne podsticaje, jer treba da rade i od svog rada žive i mala i velika gazdinstva.    

Šuljmanac je rekao da su predstavnici Asocijacije poljoprivrednika Srbije na današnjem sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede razgovarali o merama za agrar i predložili da se zemljoradnicima omogući trajna registracija traktora, što je bilo i ranije.    

Na taj način zemljoradnicima bi bili nadomešteni veliki izdaci koje imaju zbog visokih cena nafte.      

"Nisu problem poljoprivrednicima državne subvencije već su to niske otkupne cene mesa i mleka, a visoke cene nafte. To su naši najveći problemi", kazao je Šuljmanac.     

Vlada Srbije usvojila je juče programe kreditiranja agrara koji će omogućiti poljoprivrednicima investiranje u biljnu i stočarsku proizvodnju, opreme i mehanizaciju kao i građevinske objekte, uz subvencionisanu kamatnu stopu od osam procenata na godišnjem nivou.    

Za tu namenu iz budžeta biće izdvojeno 2,7 milijardi dinara, za delimično finansiranje kamata i osiguranje kredita poljoprivrednicima, a registrovana poljoprivredna gazdinstva moći će da podignu kredit u maksimalnoj iznosu od pet miliona dinara i periodom otplate do 36 meseci.    

Najavljene su, osim toga, mere podrške kojima je predviđeno da se iz budžeta izdvoji 14 hiljada dinara po hektaru za mala poljoprivredna gazdinstva. Ta mera bi trebalo da bude usvojena narednih dana. Poljoprivrednici iz Vojvodine, nezadovoljni ovim merama, već drugi dan protestvuju blokirajući traktorima puteve u pokrajini.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

01. jun 2011. 14:46:39

| mičigen

0

Ja bi da prodjem, oni mi nedadu ! Razumem ja Vas razumite i Vi mene !!!

01. jun 2011. 14:46:54

| pešak

0

A kako smo to mi obični smrtnici krivi pa na posao moramo peške? Naš kolega i Temerina ide biciklom. Oni koji treba da osete posledicu nepravde prema poljoprivrednicima odnosno donosioci te nakaradne odluke, ne oseti ništa i nikakve posledice samo mi koji treba da pešačimo po toj vrućini, bolesni i stariji ljudi.

04. jun 2011. 10:19:46

| runi

0

PRVO OBEĆAJ PA ONDA SLAŽI JADNOG SELJAKA

<<

28. maj - 03. jun 2012.

>>