emg home

RSS

Petrović: Najpre isplata subvencija za oranice do 30 hektara

03. jun 2011. | 09:10 16:48

Izvor: Beta, Emg.rs

Ministarstvo poljoprivrede će ove godine isplatiti subvencije od 14.000 dinara po hektaru svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima za površine do 30 hektara, a za oranice od 30 do 100 hektara subvencije će biti isplaćene do kraja januara sledeće godine, izjavio je ministar poljoprivrede Dušan Petrović.

Petrović je na Odboru Skupštine Srbije za poljoprivredu kazao da je procenjeno da će za tu namenu biti potrebno 8,6 milijardi dinara i objasnio da je procena urađena na osnovu prošlogodišnjeg broja korisnika te subvencije za koju je tada utrošeno 12 milijardi dinara.

Ministar je kazao da će iz ovogodišnjeg agrarnog budžeta od 20 milijardi dinara za subvencije za mleko biti izdvojeno 2,5 milijardi dinara, za genetsko unapređenje stočarstva dve milijarde, za regresiranje kamatne stope za poljoprivredne kredite 2,7 milijardi, kao i za dugove iz prethodnog preioda 2,5 milijardi dinara.

Srpski ministar poljoprivrede je kazao da je do preraspodele u budžetu poljoprivrede moralo da dođe jer je vlada odgovorna za standard stanovništva i tržište osnovnih životnih namirnica.

 

Poljoprivrednici imaju nove zahteve

Poljoprivrednici koji od ponedeljka blokiraju puteve u Srbiji dostavili su danas nove zahteve premijeru, kojima traže da im se omogući da zahteve za subvencije šalju od 10. juna i da isplata bude najkasnije mesec dana od predaje zahteva.

Poljoprivrednici su u pismu Cvetkoviću naveli da obaveze po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja moraju da izmire do momenta podnošenja zahteva za regresiranje repromaterijala. "Uredba o subvencionisanju repromaterijala mora da bude sprovedena najkasnije 1. oktobra, kako bi se kvalitetno obavila jesenja setva", ukazali su poljoprivrednici i predložili da novim Vladinim uredbama budu obuhvaćene sve mere definisane Nacionalnom stategijom ruralnog razvoja.

Njihov predlog je i da do 5. juna budu ukinute uredba Vlade o zabrani izvoza pšenice i odluka kojom su ukinuti generalni inspektorat i sektor za ruralni razvoj.

Zahtev poljoprivrednika, koji još nisu prekinuli blokadu puteva, jeste da učesnici protesta ne budu procesuirani, ni prekršajno, ni krivično.

Vlada Srbije na današnjoj telefonskoj sednici odlučila da visina subvencija poljoprivredi ostane na prošlogodišnjem nivou, 14.000 dinara po hektaru za parcele do 100 hektara, potvrđeno u Vladi.

Odluka je dogovorena na noćašnjem sastanku kom su prisustvovali predsednik Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, resorni ministri i predsednici stranaka vladajuće koalicije.

Prijem zahteva za subvencije od 14.000 dinara po hektaru za površine od 0,5 do 100 hektara počeće 15. juna, a isplata novca će trajati narednih osam meseci, saopštilo je Ministarstvo za poljoprivredu.

 

LDP: Sankcije za premijera i ministra

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da ta stranka insistira na odgovornosti premijera i ministra za poljoprivredu zbog štete koju su naneli državi svojom politikom. "Mirko Cvetković i Dušan Petrović su svojom haotičnom politikom kompromitovali državu i uništili partnerstvo vlade i poljoprivrednika. Treba utvrditi njihovu odgovornost i sankcionisati tu politiku", kazao je Jovanović novinarima.

Predsednik LDP-a je ocenio da protestom poljoprivrednika nije naneta samo materijalna šteta državi, već da je izgubljeno i poverenje u državu. "Poručeno je da se problemi resavaju političkim pritiskom", dodao je Jovanović.

 

SNS: Neozbiljno i neodgovorno ponašanje vlasti

Srpska napredna stranka je ocenila da je vlast u Srbiji pokazala neozbiljnost i neodgovornost prema protestu poljoprivrednika. Nakon petodnevne blokade puteva vlast je prihvatila sve ono što je prvog dana rekla da ne može prihvatiti, kazao je zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić i upitao kako Vlada sad ima para i gde ih je našla.

Vučić je skandaloznim nazvao ponašanje vlasti navodeći da predsednik države i resorni ministri danima uveravaju da nema para u budžetu i da neće biti mesa i mleka ako se zahtevi poljoprivrednika prihvate, a onda sve private i sad će biti i za meso i za mleko.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi